ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμό

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμό

Το προφίλ των ιδιοκτητών ακινήτων που κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμό των σπιτιών τους έχουν σκιαγραφήσει οι τράπεζες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται tovima.gr, οι τράπεζες θα εστιάσουν το επόμενο διάστημα τις ενέργειές τους σε ακίνητα μεγάλης αξίας που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές, σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες, καθώς και σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς δηλαδή που διαθέτουν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που τους επιτρέπουν να αποπληρώσουν το δάνειο τους, αλλά συνειδητά επιλέγουν να μην το κάνουν.

Μετά από συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Φρανκφούρτη έγινε σαφές, ότι οι τρέχοντες ρυθμοί εκποίησης ενεχύρων δεν είναι αποδεκτοί, με τους Έλληνες τραπεζίτες να δεσμεύονται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα παρουσιάσουν νέα στοιχεία που θα δείχνουν πρόοδο στο συγκεκριμένο τομέα.

Βασικός στόχος των τραπεζών είναι να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη νέα νομοθεσία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που ενεργοποιήθηκε από την 1η Σεπτεμβρίου. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για τη μετάπτωση πλειστηριασμών που βρίσκονται καθοδόν για το Ειρηνοδικείο, στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Με δεδομένο ωστόσο ότι απαιτείται ειδοποίηση του οφειλέτη δύο μήνες νωρίτερα πριν την αλλαγή αυτή, οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Επιτάχυνση θα υπάρξει σίγουρα από το 2018. Εκτιμάται δε ότι τα περισσότερα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί την επόμενη χρονιά, θα εκπλειστηριαστούν ηλεκτρονικά.

Το δημοσίευμα επικαλείται νομικούς κύκλους, σύμφωνα με τους οποίους όλοι οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες βρήκαν ανταπόκριση από τις τράπεζες και τονίζουν ότι οι τελευταίες δεν έχουν κανένα λόγο να στραφούν κατά των αδύναμων δανειοληπτών, ούτε και έχουν ως στόχο τα μικρής αξίας ακίνητα, που έχουν μεγάλη σημασία για τους πολίτες, αλλά περιορισμένη οικονομική αξία για τις ίδιες.

Σημειώνεται ότι πλέον η μοναδική προστασία για την κύρια κατοικία των δανειοληπτών είναι ο επικαιροποιημένος και πιο αυστηρός από το 2016 νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικές ειδήσεις