ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ - Απίστευτη γκάφα: Χρέωσαν τους συνταξιούχους με διπλό χαράτσι για τον «μποναμά» Τσίπρα

ΕΝΦΙΑ - Απίστευτη γκάφα: Χρέωσαν τους συνταξιούχους με διπλό χαράτσι για τον «μποναμά» Τσίπρα

ΕΝΦΙΑ 2017 | Ειδήσεις: Τα ασυμμάζευτα προσπαθούν να μαζέψουν οι «φωστήρες» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά και το σάλο για τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που εστάλησαν σε χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι τα Χριστούγεννα του 2016 είχαν λάβει την περιβόητη «13η σύνταξη» που τους είχε τάξει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ «ΞΕΧΑΣΕ» ΞΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου», η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δεν τους αναγνώρισε δικαίωμα έκπτωσης ή απαλλαγής από το χαράτσι, συνυπολογίζοντας στο εισόδημά τους και τον «μποναμά» του πρωθυπουργού.

Τελικά, η ΑΑΔΕ, κατόπιν ερώτησης 32 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς το Υπουργείο Οικονομικών, αναγκάστηκε να εκδώσει διορθωτική εγκύκλιο, ώστε να γίνει επανόρθωση της αδικίας, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε και ο «ιθύνων νους» της γκάφας που δεν ήταν άλλος από τον ΕΦΚΑ.

Ιδού, λοιπόν, τι συνέβη: Το όλο θέμα ανέκυψε, επειδή το Υπουργείο Εργασίας μέσω της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) απέστειλε στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία του εισοδήματος των συνταξιούχων για το 2016, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και την έκτακτη ενίσχυση η οποία κυμάνθηκε από τα 300 έως τα 650 ευρώ.

Μετά και την προσαύξηση που προέκυψε στα εισοδήματά τους, περίπου 55.000 συνταξιούχοι βρέθηκαν να ξεπερνούν το εισοδηματικό κριτήριο που προβλέπει ο νόμος για τη χορήγηση της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ (50% επί του βεβαιωθέντος ποσού) και παρέλαβαν έτσι φουσκωμένα «ραβασάκια».

Βάσει της διορθωτικής εγκυκλίου, για τους συνταξιούχους αυτούς θα γίνει νέα εκκαθάριση και θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Υπάρχει, όμως, ένα σημαντικό ζήτημα που καταδεικνύει την προχειρότητα, με την οποία οι οικονομικές υπηρεσίες του κράτους προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις: Ήταν, άραγε, τόσο δύσκολο για τους υπευθύνους στον ΕΦΚΑ να ψάξουν και να βρουν τι προβλέπει ο Ν. 4445/2016 για τον «μποναμά» του κ. Τσίπρα;

Εάν έμπαιναν στον κόπο να διαβάσουν το νομοθέτημα, θα ανακάλυπταν ότι πουθενά δεν αναφέρεται ότι τα χρήματα αυτά που δόθηκαν πέρυσι χωρίς καν περιουσιακά ή κοινωνικά κριτήρια θα προσμετρώνται στον υπολογισμό των εκπτώσεων και απαλλαγών του ΕΝΦΙΑ. Με απλά λόγια, η «13η σύνταξη» είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο.

Γκάφα στη γκάφα: Ξέχασαν (;) τους ανέργους

Παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ ήρθε – έστω και κατόπιν εορτής – να διορθώσει το σφάλμα του ΕΦΚΑ, δεν μερίμνησε, ωστόσο, για τους ανέργους και άφησε, για πολλοστή φορά, τους ανθρώπους που λαμβάνουν ένα υποτυπώδες επίδομα, να πληρώνουν κανονικά τον ΕΝΦΙΑ

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται επίσης:

  • Όσοι λαμβάνουν αποζημίωση λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης
  • Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ
  • Οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων ή επιδόματα αναπηρίας
  • Όσοι λαμβάνουν εγγυημένο εισόδημα, επιδόματα στήριξης τέκνων καθώς και επιδόματα τριτέκνου ή πολυτέκνου

Σχετικές ειδήσεις