ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυθαίρετα: Νομιμοποίηση με 80 μηνιαίες δόσεις – Πώς θα μπω στη νέα ρύθμιση

Αυθαίρετα: Νομιμοποίηση με 80 μηνιαίες δόσεις – Πώς θα μπω στη νέα ρύθμιση

Αυθαίρετα | Τακτοποίηση αυθαιρέτων: Ευνοϊκότερες συνθήκες για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης (20/09/2017) στη Βουλή, καθώς στο εξής με ένα παράβολο ύψους 250 ευρώ, εξαιρούνται οριστικά από το ενδεχόμενο κατεδάφισης 21 περιπτώσεις παραβάσεων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία», οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς το υπουργείο έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την 28η Ιουλίου 2011. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως κανένα αυθαίρετο που έχει ανεγερθεί μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο νέος νόμος, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ περί τα μέσα Οκτωβρίου, θα παρέχει σημαντικές εκπτώσεις σε πρόστιμα για ευπαθείς κατηγορίες πολιτών που θα σπεύσουν άμεσα να μπουν στη ρύθμιση αναφορικά με αυθαίρετες κατοικίες που έχουν κτιστεί πριν από το 1975.

Όμως, ο νόμος θα είναι αυστηρός, σε όσους αναγείρουν και διατηρούν νέα αυθαίρετα κτίσματα, με τα πρόστιμα, σύμφωνα με πληροφορίες να είναι τσουχτερά.

«Όσο γρηγορότερα το δηλώσεις, τόσο λιγότερα θα πληρώσεις...»

Ενδεικτικά, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο για τα αυθαίρετα μειώνεται:

Α. Κατά 20%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις νέες ρυθμίσεις έως και την 8η Δεκεμβρίου 2017

Β. Κατά 10%, εφόσον υπαχθεί από την 9η Δεκεμβρίου 2017 έως και την 8η Ιουνίου 2018 και

Γ. Κατά 10%, εφόσον έχει υποβληθεί μελέτη στατικής επάρκειας ταυτόχρονα με τη δήλωση υπαγωγής

Αντίθετα, τα πρόστιμα θα είναι «φωτιά» και θα αυξάνονται:

Α. Κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις νέες διατάξεις από την 9η Ιουνίου 2018 έως και την 8η Δεκεμβρίου 2018

Β. Κατά 20%, εφόσον η νομιμοποίηση γίνει μετά την 9η Δεκεμβρίου 2018

Γ. Κατά 10%, αν βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Προεδρικά Διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.

Παράλληλα, με το παράβολο των 250 ευρώ θα «τακτοποιούνται» άμεσα παραβάσεις για πέργκολες, τοιχία, πάρκινγκ, φούρνους, κλιματιστικά αλλά και μπάρμπεκιου.

Η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι εφικτή έως και τις 8 Ιουνίου 2019. Το πρόστιμο θα καταβάλλεται σε 80 μηνιαίες δόσεις, γεγονός που συνεπάγεται εξόφληση σε βάθος επταετίας.

Σχετικές ειδήσεις