ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αυτόν τον τρόπο θα διαγράψετε οριστικά αυτοκίνητο 14ετίας με παράβολο 20 ευρώ

Με αυτόν τον τρόπο θα διαγράψετε οριστικά αυτοκίνητο 14ετίας με παράβολο 20 ευρώ

Με μια επίσκεψη σε οποιαδήποτε υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ηλικίας άνω των 14 ετών μπορούν να δηλώσουν ότι το αυτοκίνητό τους έχει καταστραφεί ή έχει αποσυρθεί.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ηλικίας άνω των 14 ετών να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών για να δηλώσουν αν το αυτοκίνητο δεν βρίσκεται πλέον στην κατοχή τους, είτε γιατί έχει καταστραφεί είτε γιατί έχει κλαπεί είτε γιατί έχει πουληθεί. Η διαδικασία θα γίνεται με ένα μικρό κόστος των 20 ευρώ και όποιος την ολοκληρώσει θα απαλλαγεί από το άγχος του αν εμφανίζεται ανασφάλιστος στα μητρώα του υπουργείου Οικονομικών όπως επίσης και από το αν εμφανίζεται με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το αρμόδιο υπουργείο θα ξεκινήσει τον έλεγχο για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ και όσοι βρεθούν ακάλυπτοι θα επωμιστούν πέρα από το κόστος της ασφάλισης, και το παράβολο που φθάνει μέχρι και 250 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό.

Πώς θα γίνει η οριστική διαγραφή με 20 ευρώ - Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση:

Για επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα µε ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν τις 4.3.2004, τα οποία δεν βρίσκονται πλέον στην κατοχή των ιδιοκτητών τους, οι τελευταίοι µπορούν να υποβάλουν αίτηση διαγραφής αυτών από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, χωρίς την προσκόμιση Πιστοποιητικού Καταστροφής του οχήματος, στην περίπτωση που αυτά έχουν δοθεί για καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση έως τις 4.3.2004, γεγονός που βεβαιώνεται µε υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος και κάθε άλλο διαθέσιμο αποδεικτικό έγγραφο.

Εφόσον για τα έτη που έπονται της δηλωθείσας ημερομηνία διάλυσης, αχρήστευσης ή καταστροφής του οχήματος, έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, αυτά δεν επιστρέφονται.

Η αίτηση διαγραφής υποβάλλεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της Χώρας και σε αυτή αναγράφεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η οριστική διαγραφή του αυτοκινήτου.

Με την αίτηση υπεύθυνη δήλωση παραδίδονται στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του αυτοκινήτου, εφόσον βρίσκονται στην κατοχή του αιτούντος τη διαγραφή. Αίτηση διαγραφής μπορεί να υποβληθεί και από κληρονόμους, μετά τη δήλωση αποδοχής της κληρονομίας, για κληρονομηθέντα αυτοκίνητα τα οποία είχαν δοθεί για καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση έως τις 4.3.2004.

Στον αιτούντα χορηγείται βεβαίωση διαγραφής µε ημερομηνία 4.3.2004, εκτός εάν από επίσημο δημόσιο έγγραφο που συνυποβάλλεται µε την υπεύθυνη δήλωση, αποδεικνύεται ότι η καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση πραγματοποιήθηκε πριν την ημερομηνία αυτή. Στην περίπτωση αυτή ως ημερομηνία διαγραφής ορίζεται η ημερομηνία που προκύπτει από το έγγραφο. Για την κατάθεση της αίτησης και τη διεκπεραίωση της διαδικασίας οριστικής διαγραφής των οχημάτων, καταβάλλεται από τον αιτούντα τέλος διαγραφής ύψους 20 ευρώ.

Αυτό είναι το πρόστιμο

Σε περίπτωση οριστικής διαγραφής οχήματος που βασίστηκε αποδεδειγμένα σε ψευδή δήλωση, επιβάλλεται, πλέον των σχετικών ποινικών κυρώσεων περί ψευδούς δηλώσεως, διοικητικό πρόστιμο υπέρ του Δημοσίου ύψους 1.500 ευρώ. Το όχημα κατάσχεται και περιέρχεται στην κυριότητα του Δημοσίου και στη συνέχεια παραδίδεται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού για το Νομό Αττικής ή στο αρμόδιο Τελωνείο για τους υπόλοιπους νομούς.

Αναλυτικά πώς γίνεται η διαδικασία:

Η διαδικασία γίνεται με ένα μικρό κόστος μόλις 20 ευρώ και όποιος την ολοκληρώσει θα απαλλαγεί από το αν άγχος να εμφανίζεται ανασφάλιστος στα μητρώα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως επίσης και να εμφανίζεται με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας. Με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ δίνονται οδηγίες στις εφορίες για την αποδοχή δηλώσεων καταστροφής ΙΧ από τους πολίτες προκειμένου να σταματήσει η χρέωσή τους με τέλη κυκλοφορίας και άλλες επιβαρύνσεις και υποχρεώσεις, όπως είναι η υποχρέωση ασφάλισης.

Οι πολίτες που είχαν στην κατοχή τους οχήματα τα οποία έχουν αποσυρθεί ή καταστραφεί (π.χ. από σύγκρουση ή φωτιά) έως και την 4η Μαρτίου 2004 μπορούν να υποβάλλουν σχετική δήλωση με την ημερομηνία καταστροφής στην αρμόδια διεύθυνση Μεταφορών προκειμένου να γίνει διαγραφή από το Μητρώο οχημάτων. Από τη διαγραφή αυτή επέρχεται και η διαγραφή τελών κυκλοφορίας για τον ιδιοκτήτη, ενώ δεν θα ανησυχεί μήπως εμφανιστεί το όχημα στον κατάλογο με τα ανασφάλιστα οχήματα.

Για να γίνει δεκτή η υποβολή της σχετικής δήλωσης θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του οχήματος να καταβάλλει και παράβολο αξίας 20 ευρώ. Εφόσον ο ιδιοκτήτης του ΙΧ δεν προσκομίσει δικαιολογητικό από το οποίο να προκύπτει ακριβής ημερομηνία καταστροφής ή απόσυρσης του οχήματος, τότε ημερομηνία καταστροφής του θεωρείται η 4η Μαρτίου 2004. Εφόσον, όμως προσκομίσει δικαιολογητικά (π.χ. έκθεση πυροσβεστικής υπηρεσίας, πιστοποιητικό απόσυρσης) που δείχνουν διαφορετική ημερομηνία τότε ως ημερομηνία καταστροφής θεωρείται αυτή η ημερομηνία.

Με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ δίνονται οδηγίες προς τις εφορίες προκειμένου να διαγράψουν τα τέλη κυκλοφορίας που έχουν βεβαιωθεί και αφορούν στην περίοδο μετά την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος. Έτσι αν ένα ΙΧ θεωρηθεί ότι καταστράφηκε στις 4 Μαρτίου 2004 θα πρέπει να διαγραφούν όλα τα τέλη κυκλοφορίας που αφορούν στο έτος 2005 και τα επόμενα. Ωστόσο, τέλη κυκλοφορίας που έχουν πληρωθεί από τον φορολογούμενο δεν επιστρέφονται. Εφόσον όμως διαπιστωθεί ότι η δήλωση του φορολογούμενου είναι ψευδής τότε του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Υπεύθυνη δήλωση - αίτηση διαγραφής από το Μητρώο Οχημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, χωρίς την προσκόμιση Πιστοποιητικού Καταστροφής του οχήματος έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων με άδεια πριν 4.3.2004 τα οποία δόθηκαν για καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση έως την ημερομηνία αυτή.

Διευκρινίσεις σχετικά με την διαδικασία αυτή παρέχει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ.1145/2017). Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται η πληρωμή τέλους διαγραφής ύψους 20 ευρώ ενώ τυχόν υποβολή ψευδούς δήλωσης τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο (1.500 ευρώ) και ποινικές κυρώσεις.

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι από 5.3.2004 κι εφεξής κατέστη υποχρεωτική, στο πλαίσιο υποβολής αιτήματος διαγραφής οχήματος, η προσκόμιση Πιστοποιητικού Καταστροφής από εγκεκριμένο φορέα εναλλακτικής διαχείρισης. Κατά συνέπεια, όσοι προσήλθαν μετά την 4.3.2004 στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών ζητώντας διαγραφή οχήματος λόγω καταστροφής κλπ η οποία έλαβε χώρα έως την ίδια ημερομηνία, δεν μπόρεσαν να διαγράψουν το όχημά τους λόγω έναρξης ισχύος του νέου θεσμικού πλαισίου.

Σχετικές ειδήσεις