ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογούμενοι σε απόγνωση: Ο... Γολγοθάς του ΕΝΦΙΑ «συναντά» τον... εφιάλτη των φόρων!

Φορολογούμενοι σε απόγνωση: Ο... Γολγοθάς του ΕΝΦΙΑ «συναντά» τον... εφιάλτη των φόρων!

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.Μέχρι την ερχόμενηΠαρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση. Την ίδια στιγμή, «τρέχουν» και οι δόσεις του φόρου εισοδήματος.

«ΠΝΙΓΟΥΝ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΕΗ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Μόλις 3 ημέρες απέμειναν στους 6.348.353 φορολογούμενους για να καταβάλουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2017 πρέπει να εξοφληθούν είτε εφάπαξ (έως 29/09/2017) είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως 29 Σεπτεμβρίου 2017 και την τελευταία (5η δόση) έως 31 Ιανουαρίου 2018. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν συνολικά το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ μόνο για τον ΕΝΦΙΑ! Οι φορολογούμενοι μπορούν να εκτυπώσουν την ταυτότητα πληρωμής απο τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet.

Και για το 2017, ο φόρος ακινήτων θα πρέπει να καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις. Αυτές είναι οι καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής των πέντε δόσεων:

  • 29 Σεπτεμβρίου 2017
  • 31 Οκτωβρίου 2017
  • 30 Νοεμβρίου 2017
  • 29 Δεκεμβρίου 2017
  • 31 Ιανουαρίου 2018

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες απευθείας από τη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους που έλαβαν τη λεγόμενη «13η σύνταξη»

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Newsbomb.gr, η ΑΑΔΕ προχωρά σε νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για τους συνταξιούχους που είχαν λάβει τον περασμένο Δεκέμβρη (2016) το εφάπαξ επίδομα - τη λεγόμενη και 13η σύνταξη. Πρόκειται για 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, στους οποίους συνυπολογίστηκε λανθασμένα από την ΗΔΙΚΑ ως εισόδημα, το ποσό της λεγόμενης «13ης σύνταξης», με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της συγκεκριμένης κατηγορίας συνταξιούχων να έχασε εκπτώσεις και απαλλαγές που προβλέπει ο ΕΝΦΙΑ. H φορολογική διοίκηση έρχεται με τη νέα εκκαθάριση να διορθώσει το λάθος, έτσι ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να λάβουν την έκπτωση που δικαιούνται. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα.

«Τρέχει» όμως και ο... φόρος εισοδήματος!

Τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν μέχρι την Παρασκευή (29/9/2017) οι φορολογούμενοι. Ο συγκεκριμένος φόρος κατανεμήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών σε τρεις δόσεις. Αναλυτικά, η πληρωμή γίνεται σε έως 3 διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιος – Σεπτέμβριος – Νοέμβριος).

Οι πληρωμές φόρων γίνονται πλέον δωρεάν μόνον μέσω e-banking ή σε περισσότερες δόσεις με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Όσοι τυχόν πληρώνουν στα γκισέ των τραπεζών με μετρητά, πρέπει να γνωρίζουν ότι προβλέπονται έξτρα χρεώσεις -αναλόγως την τράπεζα-, εκτός αν είναι άνω των 70 ή άτομα με αναπηρίες κλπ και καταθέσουν τα λεφτά πρώτα στο λογαριασμό τους πριν πληρώσουν την εφορία. Όσοι αμελήσουν πάντως, θα χρεωθούν και προσαυξήσεις από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν και τις ρυθμίσεις οφειλών όσοι έχουν κάνει διακανονισμό.

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Μεγάλη προσοχή σε όσους έχουν βεβαιωμένες οφειλές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, ακόμη και αν δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες. Και αυτό γιατί, δεν μπορούν οι φορολογούμενοι να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα εάν οι βεβαιωμένες τους αυτές οφειλές, αν και όχι ληξιπρόσθεσμες, υπερβαίνουν τα 30 ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να μεταβούν στην εφορία της περιοχής τους, για να πάρουν τη φορολογική ενημερότητα. Το Taxisnet δεν εκδίδει φορολογική ενημερότητα διαδικτυακά.

Σχετικές ειδήσεις