ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μηνύματα Ντάισελμπλουμ από την Αθήνα: Έξοδος από το πρόγραμμα, εποπτεία και «κόκκινα δάνεια»

Τα μηνύματα Ντάισελμπλουμ από την Αθήνα: Έξοδος από το πρόγραμμα, εποπτεία και «κόκκινα δάνεια»

Σαφές μήνυμα ότι είναι εφικτή μία καθαρή έξοδος της Ελλάδαςαπό το πρόγραμμα έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τις επαφές που είχε με την πολιτική, την πολιτειακή ηγεσία και οικονομικούς παράγοντες στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, προειδοποιώντας παράλληλα για την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος των «κόκκινων δανείων».

Ο Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ όσον αφορά το ζήτημα του χρέους επισήμανε ότι η θέση των ευρωπαίων για τη βιωσιμότητά του δεν πρόκειται να αλλάξει μετά τις γερμανικές εκλογές.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε σε συνέντευξή του Σκάι, ότι αν γίνουν όλα σωστά την προσεχή περίοδο μέχρι τον Αύγουστο είναι εφικτή μια «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας από το πρόγραμμα και η απάντησή του σε σχετική ερώτηση ότι «το Eurogroup έχει δώσει μια καθαρή υπόσχεση, αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και αν τότε χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση για το χρέος, θα της την δώσουν».

Ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός πως «τα συμφέροντα όλων μας είναι ευθυγραμμισμένα», ενώ αναγνώρισε πως στην αρχή της κρίσης έγιναν λάθη και από τους θεσμούς.

Επανέλαβε, πάντως, ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος, «δεν μπορεί να μας λείπει κανένα από αυτά τα στοιχεία, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο», τόνισε χαρακτηριστικά. «Μπορεί να συμβεί; Ναι, μπορεί. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να το κάνουμε. Απολύτως» ξεκαθάρισε.

Εποπτεία και «καμπανάκι» για τα «κόκκινα δάνεια»

Σε ό,τι αφορά στην εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θέλησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις σημειώνοντας ότι είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις χώρες που έχουν βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση, αναφέροντας: «είναι μια ελαφρά μορφή εποπτείας, οι θεσμοί θα έρχονται δυο φορές το χρόνο για να βλέπουν πώς είναι η κατάσταση, πώς αναπτύσσεται η οικονομία κλπ. Και αν η κατάσταση εκτροχιάζεται θα προειδοποιούν εμάς αλλά και την κυβέρνηση».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν παρέλειψε να χτυπήσει «καμπανάκι» για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να γίνουν νέοι έλεγχοι κεφαλαιακής επάρκειας στις ελληνικές τράπεζες και ότι έχουν ανάγκη πρόσθετης στήριξης αξίας τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, κάτι που προς το παρόν δεν δέχεται η ΕΚΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι, που πιέζουν για επιτάχυνση των σχετικών προαπαιτουμένων, ειδικά σε ό,τι αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Σχετικές ειδήσεις