ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλυπτικά στοιχεία: «Στέγνωσαν» εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά- Δεν έχουν και δεν πληρώνουν!

Αποκαλυπτικά στοιχεία: «Στέγνωσαν» εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά- Δεν έχουν και δεν πληρώνουν!

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε σε επεξηγηματικά γραφήματαστοtwitter ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης,για την πορεία των φορολογικών εσόδων κατά το τρέχον έτος.

Η υπερφορολόγηση έχει εξοντώσει τους Έλληνες... Δεν φτάνει που μειώθηκαν πάνω από το 50% τα εισοδήματα των Ελλήνων, οι κυβερνήσεις της τελευταίας επταετίας επέβαλαν φόρους που κατέστησαν ανέφικτη την πιθανότητα της αποπληρωμής τους από τους φτωχούς πλέον φορολογούμενους πολίτες αυτής της χώρας. Η οικονομική αφαίμαξη που έχουν υποστεί τα ελληνικά νοικοκυριά από την επιβολή μέτρων άγριας υπερφορολόγησης, δεν τούς επιτρέπουν να πληρώσουν ούτε τους φόρους εισοδήματος ούτε το φόρο ακινήτων. Και αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν «στεγνώσει». Δεν έχουν να πληρώσουν.

Την αδυναμία των Ελλήνων να πληρώσουν τους άμεσους φόρους, δηλαδή τους φόρους στα εισοδήματα και τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, μαρτυρούν τα αποκαλυπτικά γραφήματα που ανήρτησε στο twitter o ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης. Τα γραφήματα αυτά αποτυπώνουν τις αποκλίσεις των εισπράξεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, των συνολικών εισπράξεων αμέσων φόρων και του συνόλου των φορολογικών εσόδων από τους στόχους που έχουν τεθεί στο φετινό οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που κατήρτησε και ψήφισε στη Βουλή το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

1) Η φοροδοτική ικανότητα των φυσικών προσώπων έχει πλέον εξαντληθεί. Κατά τη διάρκεια του οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υστέρησαν των επιμέρους μηνιαίων στόχων του ΜΠΔΣ στους 7 από του 8 συνολικά μήνες της συγκεκριμένης περιόδου.

Μόνο το Μάιο σημείωσαν υπέρβαση 27% έναντι του αντίστοιχου μηνιαίου στόχου κι αυτό συνέβη για καθαρά συγκυριακούς λόγους (αυξήθηκε απότομα η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων, επειδή άρχισαν να εφαρμόζονται οι νέες επαχθέστερες κλίμακες υπολογισμού της, οι οποίες καθιερώθηκαν με τους ν. 4387/2016 και 4389/2016).

ΓΡΑΦΗΜΑ 1


2) Η εισπραξιμότητα των άμεσων φόρων έχει υποχωρήσει δραματικά τους τελευταίους μήνες, λόγω της αδιάκοπης υπέρμετρης φορολόγησης των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας των νοικοκυριών. Κατά τους μήνες Μάιο, Ιούλιο και Αύγουστο, οι εισπράξεις από τους αμέσους φόρους ήταν χαμηλότερες των μηνιαίων στόχων του ΜΠΔΣ κατά ποσοστά-ρεκόρ που κυμάνθηκαν από 10% έως και 40%.

Στον αντίποδα, οι έμμεσοι φόροι εμφανίζουν σταθερά υψηλή εισπραξιμότητα, εξέλιξη η οποία οφείλεται στις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στους περισσότερους εξ' αυτών από την 1η-1-2017 (σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ, ηλεκτρονικά τσιγάρα κ.λπ.) αλλά και στο γεγονός ότι η πληρωμή των φόρων αυτών είναι αναπόφευκτη για εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών που αγοράζουν και καταναλώνουν με σταθερούς ρυθμούς είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα καύσιμα και ο καφές, καθώς επίσης και για όσους έχουν εθιστεί στο κάπνισμα.

γραφημα 2

3) Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων τείνει πλέον να γίνει μόνιμο φαινόμενο καθώς επιμένει να εμφανίζεται στα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού τους τελευταίους δύο μήνες. Τον Ιούλιο τα εισπραχθέντα φορολογικά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 2% σε σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί με το ΜΠΔΣ, ενώ τον Αύγουστο υποχώρησαν σε επίπεδο 21% χαμηλότερο του στόχου του ΜΠΔΣ!

Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως ανησυχητική για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς δείχνει ότι κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2017, δηλαδή την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, όπου οι Έλληνες πολίτες καλούνται να πληρώσουν δύο δόσεις φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης, συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ, 4 μηνιαίες δόσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ και εφάπαξ τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, η ήδη επελθείσα εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των περισσοτέρων πολιτών θα έχει ως συνέπεια η υστέρηση των εισπράξεων φορολογικών εσόδων να φθάσει σε δυσθεώρητα και ανεξέλεγκτα ύψη.

γραφημα 3

Σχετικές ειδήσεις