ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τα κόκκινα δάνεια - Συνάντηση Λαγκάρντ με Έλληνες τραπεζίτες

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τα κόκκινα δάνεια - Συνάντηση Λαγκάρντ με Έλληνες τραπεζίτες

Καμπανάκι για τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών κρούει το ΔΝΤ, αναφέροντας πως κύριο μέλημα είναι να διασφαλιστούν ότι οι τράπεζες διαθέτουν μία αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την μείωση τους.

Στα πλαίσια αυτής της αποστολής η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχει συναντήσεις με Έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο.

Τα παραπάνω υποστήριξε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί με ανάλογες δηλώσεις του ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την πρόταση της ΕΚΤ για τα τεστ αντοχής (stress test) των ελληνικών τραπεζών.

Όπως ισχυρίστηκε στην συνέχεια ο Γουίλιαμ Μάρεϊ, το ΔΝΤ δεν υπέστη ήττα ούτε αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την ΕΚΤ εγκαταλείποντας το αίτημα που είχε θέσει το ίδιο για την διενέργεια ενδελεχούς ελέγχους των ελληνικών τραπεζών την ίδια στιγμή με τα stress test.

Ανέφερε μάλιστα ότι το ΔΝΤ συμμερίζεται την πρόταση της ΕΚΤ την οποία θεωρεί ιδιαιτέρως εποικοδομητική, ενώ στη συνέχει τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με την ελληνική κυβέρνηση με την οποία συνεργάζεται αρμονικά.

Από την άλλη πλευρά ο Πολ Τόμσεν χαρακτήρισε εποικοδομητική την πρόταση της ΕΚΤ για επίσπευση των τεστ αντοχής στις ελληνικές τράπεζες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εξυπηρετούν τον ίδιο ευρύτερο στόχο (the same broad objectives)».

Από τις δηλώσεις του Τομ Τόμσεν, που φαίνεται να συγκλίνουν με τις απόψεις της ΕΚΤ φαίνεται πως ακόμη δεν υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες.

«Το θέμα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις