ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει τον ΦΠΑ η Κομισιόν - Λεπτομερές σχέδιο για το νέο καθεστώς του φόρου

Αλλάζει τον ΦΠΑ η Κομισιόν - Λεπτομερές σχέδιο για το νέο καθεστώς του φόρου

Στις 4 Οκτωβρίου αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο που έχει εκπονήσει για την αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να αποφεύγεται η φοροδιαφυγή και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες απόδοσης του φόρου.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση, σε διάστημα ενός έτους, σημειώθηκε απώλεια 151 δισεκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο ΦΠΑ απέφερε στα ταμεία των χωρών-μελών της ΕΕ πέρυσι 1,035 τρισεκατομμύριο ευρώ, ενώ θα έπρεπε να έχει αποφέρει 1,187 τρισεκατομμύριο.

Ένα μέρος των εσόδων από το ΦΠΑ εξαφανίστηκε εξαιτίας της ενιαίας αγοράς και του τρόπου συλλογής του, ο οποίος προάγει την απάτη, σημειώνει η έκθεση. Η απάτη τύπου «καρουζέλ» στερεί περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα ταμεία των ευρωπαϊκών κρατών, δηλαδή 100 ευρώ για κάθε έναν από τους 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους, τα οποία καταλήγουν στο οργανωμένο έγκλημα.

Η απουσία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών αφήνει ελεύθερο το πεδίο στη φορολογική απάτη, με το οργανωμένο έγκλημα να κερδίζει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με τη Europol.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το euractiv.gr, αναμένεται να παρουσιάσει στις 4 Οκτωβρίου τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για το οριστικό καθεστώς του ΦΠΑ, το οποίο θα επιτρέψει ο φόρος να καταβάλλεται από τον πωλητή στις διασυνοριακές συναλλαγές.

Σχετικές ειδήσεις