ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Στο επίκεντρο ο ESM – Ποιοι πιέζουν για τη μετεξέλιξή του σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Eurogroup: Στο επίκεντρο ο ESM – Ποιοι πιέζουν για τη μετεξέλιξή του σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Ευρεία συναίνεση ως προς την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, διαφαίνεται μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ζήτημα που αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο του σημερινούEurogroup.

Η Κομισιόν και η Γαλλία προτείνουν επισήμως να εξελιχθεί ο ESM σε Ευρωπαϊκό Nομισματικό Ταμείο, ωστόσο σύμφωνα με την Deutsche Welle, υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν ως προς τον ρόλο του οργανισμού.

Η Άνγκελα Μέρκελ στην ομιλία της στο συνέδριο της κομματικής νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στη Δρέσδη, τόνισε ότι στηρίζει τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το Βερολίνο δεν θα συναινέσει στη λεγόμενη «κοινοτικοποίηση» χρεών.

Αναφερόμενο στις προτάσεις, με τις οποίες ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στο τελευταίο του Eurogroup, το περιοδικό Der Spiegel, επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου που προβλέπει τη σύσταση, από κοινού με το Παρίσι, ενός πανίσχυρου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Στα σχέδια του Β. Σόιμπλε περιλαμβάνεται και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε επαπειλούμενη χρεοκοπία χώρας-μέλους της ευρωζώνης, μια πρόταση με την οποία δεν μπορεί να συμφιλιωθεί το Παρίσι. Σύμφωνα με το περιοδικό το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προκρίνει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα δρα προληπτικά σε περίπτωση που μια χώρα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει στο χρέος της. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι το μελλοντικό Ταμείο θα ελέγχει την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, παραγκωνίζοντας την Κομισιόν.

Τι θα συζητηθεί για την τρίτη αξιολόγηση

Το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, ωστόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη βούλησή τους για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εντός του τρέχοντος έτους. «Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος του 2017», δήλωσε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, οι δανειστές αναμένουν από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, προκειμένου να αποδεσμευθεί η εκκρεμούσα δόση, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Όπως υπενθύμισε ανώτερος παράγοντας της ευρωζώνης, τα 800 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα προς την Ελλάδα έως τις 31 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις