ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χαστούκι» ΔΝΤ στην κυβέρνηση: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα φρέναρε… απότομα

«Χαστούκι» ΔΝΤ στην κυβέρνηση: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα φρέναρε… απότομα

Το «θετικό momentum για τη στροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη», η αγαπημένη και αρκετά κλισέ πρόταση που ακούγεται εδώ και καιρό από τα χείλη των κυβερνητικών στελεχών, απογυμνώνεται πλέον από κάθε νόημα, μετά και τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση World Economic Outlook (WEO) του ΔΝΤ για τη χώρα μας και τα οποία δόθηκαν σήμερα, Τρίτη (10/10/2017) στη δημοσιότητα.

«ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Η ΕΚΘΕΣΗ WORLD ECONOMIC OUTLOOK - «ΚΛΕΙΔΩΣΕ» ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ – ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, καταδεικνύει πως οι αναπτυξιακές της δυνατότητες θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με τον πήχη να χαμηλώνει σε ό,τι αφορά τις εμπορικές επιδόσεις, ενώ σε αρνητική τροχιά βρίσκεται η αγορά εργασίας εξαιτίας της μερικής απασχόλησης.

Σύμφωνα, πάντα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2017, έναντι ποσοστού 2,1% που προέβλεπε η αντίστοιχη έκθεση για τον Ιούλιο του 2017.

Αντίστοιχα, για το 2018, προβλέπεται ανάπτυξη σε ποσοστό 2,6%, με τους ρυθμούς, ωστόσο, να «φρενάρουν» στο 1% μετά το 2022. Σημειώνεται πως οι προβλέψεις αυτές είναι συμβατές με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε πριν από μία εβδομάδα στη Βουλή.

Για το ΔΝΤ, συνιστά αρνητική «έκπληξη» το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση προσδοκιών για την πορεία του ΑΕΠ την περίοδο 2015 - 2018 σε σχέση με όλα τα κράτη.

Βάσει, πάντα, της έκθεσης του Ταμείου, η χώρας μας εμφανίζει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό κενό (output gap), γεγονός που συνεπάγεται τη μη αξιοποίηση από πλευράς της των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και ευκαιριών που εμφανίζει η χώρα.

Την Τετάρτη (11/10/2017) το ΔΝΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα άλλες δύο εκθέσεις με δημοσιονομικά στοιχεία, με έμφαση κυρίως στα δημόσια οικονομικά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Κλείδωσε» το ραντεβού Λαγκάρντ - Τσακαλώτου στις ΗΠΑ

Η έκθεση WEO του ΔΝΤ δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της φθινοπωρινής Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον. Στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται την Τετάρτη (11/10/2017) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα παρακολουθήσει τις εργασίες της Συνόδου.

Εν τω μεταξύ, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται η «Ναυτεμπορική» ανέφεραν πως οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα έχουν το Σάββατο (14/10/2017) συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση, η συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα και το ζήτημα του χρέους.

Σχετικές ειδήσεις