ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχετε χρέη στην εφορία; Δείτε τι ισχύει στις κατασχέσεις κοινών λογαριασμών

Έχετε χρέη στην εφορία; Δείτε τι ισχύει στις κατασχέσεις κοινών λογαριασμών

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι είναι ότι, για όλες τις περιπτώσεις που η Εφορία έχει δικαίωμα να δεσμεύσει τραπεζικό λογαριασμό, ισχύει το όριο προστασίας των 1.000 ευρώ για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Μόνο στην περίπτωση που οφειλέτης του Δημοσίου έχει δηλώσει ως ακατάσχετο τον λογαριασμό αποτρέπεται η κατάσχεση και για τους μη οφειλέτες. Ακατάσχετος πρέπει να οριστεί κάθε λογαριασμός από όλους τους συνδικαιούχους, ακόμη και στην περίπτωση γονέων – παιδιού, καθώς σε περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής πάνω από 50 ευρώ, κατάσχεται το 50% του λογαριασμού.

Έτσι, στην περίπτωση που από τους δύο συνδικαιούχους σε έναν τραπεζικό λογαριασμό ο ένας χρωστά στην εφορία και δεν έχει δηλώσει τον λογαριασμό του ως ακατάσχετο και ο δεύτερος δεν είναι οφειλέτης και έχει δηλώσει τον λογαριασμό του ως ακατάσχετο, τότε η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε δέσμευση μέρους του μισού ποσού που υπάρχει στο λογαριασμό θεωρώντας ότι ανήκει στον συνδικαιούχο οφειλέτη, σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζονται σε σχετική εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σχετικές ειδήσεις