ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέφτει «μαύρο» στο αφήγημα της κυβέρνησης: Έρχονται νέα μέτρα αντί για αντίμετρα;

Πέφτει «μαύρο» στο αφήγημα της κυβέρνησης: Έρχονται νέα μέτρα αντί για αντίμετρα;

Τα αισιόδοξα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο -ακόμη και το καλοκαίρι του 2018-, φαίνεται πως βρίσκουν «τοίχο»...

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ- ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ;

Τι και αν οι Έλληνες πολίτες πωλούν ό,τι έχουν και δεν έχουν προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Τι και αν στερούνται ακόμη και τα απαραίτητα προκειμένου να είναι -όσο γίνεται- πιο συνεπείς στις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δανειστές φαίνεται πως ετοιμάζουν ένα νέο πακέτο επώδυνων μέτρων που θα επισκιάσει τα αντίμετρα που υποσχέθηκε το οικονομικό επιτελείο. Οι στόχοι είναι αυστηροί, η «μαύρη τρύπα» υπαρκτή και οι τσέπες των ελληνικών νοικοκυριών... άδειες!

Τα «χαρτιά» τους φαίνεται πως ανοίγουν σιγά-σιγά οι Θεσμοί. Λίγο πριν ξεκινήσoυν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ότι, τα αντίμετρα θα πάνε αρκετά πίσω. Οι εταίροι μας επιμένουν ότι είναι λάθος το timing για να ανοίξουν οι κάνουλες των παροχών. Το Ταμείο εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το ποσοστό του πλεονάσματος αλλά και την ουσιαστική επίτευξη των στόχων του 2018. Όσοι δεν ξεχνούν εύκολα και διατηρούν για τα καλά τη μνήμη τους, επιμένουν ότι η στάση των εταίρων θυμίζει το περσινό διαπραγματευτικό σκηνικό, αν και όλες οι πλευρές εκπέμπουν θετικά μηνύματα αναφορικά με τη γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το 2017 δεν έχουν ακόμη κλείσει... Μέχρι σήμερα παραμένει σε εκκρεμότητα το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτουμένων, τα οποία και θα πρέπει να έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του χρόνου. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, επανυπολογισμός συντάξεων, αξιολόγηση Δημοσίου και ένα σωρό μέτρα ακόμη εκκρεμούν...Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «τρέχει και δεν φτάνει» προκειμένου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου να μπορεί να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τα «επιτεύγματα» των προσυμφωνηθέντων. Ήδη ο συγκεκριμένος «κύκλος» των προαπαιτουμένων θα φέρει τα πάνω-κάτω στις ζωές των ελληνικών νοικοκυριών, και το ερώτημα που δημιουργείται είναι κατά πόσο στο τραπέζι των απαιτήσεων θα πέσουν και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα...

Κρίσιμη είναι η θέση αλλά και οι μελλοντικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο ναι μεν έχει συμφωνήσει επί της αρχής ότι θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν μας έχει δείξει ότι κάθετι γίνεται χωρίς ανταλλακτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον αν το δικό του «οικονομικό πλάνο» δεν βγαίνει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα απαιτηθεί η υλοποίηση νέων μέτρων που θα αφορούν στο 2018. Άλλωστε, οι δανειστές έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, και ετοιμάζουν τις δικές τους προτάσεις που θα το αναδιαμορφώσουν και θα προσθέσουν τις δικές τους πινελιές μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη, όπου και θα κατατεθεί στη Βουλή με την τελική του μορφή. Στο επίκεντρο, άλλωστε, των Θεσμών βρίσκονται ήδη οι περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, οι μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά και οι αποκρατικοποιήσεις.

Το «παιχνίδι»... δηλώσεων της Λαγκάρντ- Τι «κρύβεται» πίσω από τις λέξεις;

Πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι «έχει γίνει πολλή δουλειά όλα τα χρόνια», και διευκρίνισε ότι «το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα». Πρόσθεσε με νόημα ότι, «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές σε Ευρώπη και Ελλάδα στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και για να δούμε ποια μέτρα μπορεί να είναι αναγκαία στη διαδικασία», επικεντρώνοντας στα «καυτά» ζητήματα που θα κρίνουν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Σχετικές ειδήσεις