ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη αξιολόγηση: Επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια την Τετάρτη (18/10)

Τρίτη αξιολόγηση: Επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια την Τετάρτη (18/10)

«Πρεμιέρα» και επίσημα πλέον κάνει την Τετάρτη (18/10/2017) η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, στον απόηχο της διαβεβαίωσης που παρείχε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι το Ταμείο δεν θα ζητήσει νέα μέτρα το 2018.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα προετοιμάσουν το έδαφος για την έλευση του Κουαρτέτου την ερχόμενη Δευτέρα (23/10/2017), οπότε και επιστρέφουν οι Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Τρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM)

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ τι συζήτησαν Λαγκάρντ – Τσίπρας

Πηγές με γνώση επί των διαπραγματεύσεων εκτιμούν πως παρά το θετικό μήνυμα που έστειλε προς την κυβέρνηση η κυρία Λαγκάρντ, δεν αναιρούνται, σε καμία περίπτωση οι πάγιες θέσεις του ΔΝΤ για το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων το 2019 και για περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την «Καθημερινή», το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την επόμενη χρονιά θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ και ESM), δεδομένου ότι το δικό τους πρόγραμμα με την Ελλάδα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται πως το Ταμείο μιλούσε εξαρχής για ενδεχόμενη επίσπευση των μέτρων του 2020 από το 2019, έτσι ώστε να γίνει μαζί η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου και να επιτευχθεί ο στόχος επί του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ). Πάντως, για το 2018, το ΔΝΤ αρκείται σε πλεόνασμα της τάξης του 2,2%.

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ανησυχία των Θεσμών για ενδεχόμενες νέες καθυστερήσεις ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν έχει εκλείψει, καθώς μέχρι στιγμής από τα συνολικά 95 προαπαιτούμενα του 2017 έχουν υλοποιηθεί μόνο το 20, ενώ για ακόμη έξι αναμένεται η έγκριση των Θεσμών.

Σχετικές ειδήσεις