ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Ευχήθηκα στον Τσίπρα να χάσει τις εκλογές γιατί οι υποσχέσεις του δεν έβγαιναν!

Σόιμπλε: Ευχήθηκα στον Τσίπρα να χάσει τις εκλογές γιατί οι υποσχέσεις του δεν έβγαιναν!

Στην αποκάλυψη ότι ευχήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα να χάσει τις εκλογές προχώρησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας τότε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι υποσχέσεις του για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη άνευ όρων, δεν θα ήταν δυνατόν να γίνουν πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Βουλής της Γερμανίας ανέφερε ότι το 2014 ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ του αποκάλυψε ότι σχεδίαζε «προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης».

«Του απάντησα ότι του εύχομαι, προς το δικό του συμφέρον, να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές, γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εκείνη την περίοδο, μολονότι η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να σταθεροποιείται, ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει ένα «διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις», διότι η αντίσταση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και υπήρχε η προοπτική διάλυσης της Βουλής, λόγω της αδυναμίας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Grexit

Όσον αφορά στη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γερμανός πολιτικός αρνήθηκε ότι πρότεινε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα του 2015. Διευκρίνισε, όμως, ότι την εν λόγω περίοδο η «μεγάλη πλειονότητα» των υπουργών Οικονομικών, «ουσιαστικά όλοι», πίστευαν ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να βγει προσωρινά από την Ευρωζώνη με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ελλάδα τελικά έμεινε στην Ευρωζώνη διότι «ήταν ξεκάθαρο» πως αυτή ήταν που αποφάσιζε και τελικά η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε να υπογράψει νέο Μνημόνιο και να προσφύγει σε εκλογές για να επικυρωθεί η στροφή στην πολιτική της, πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε.

Ο Γερμανός πρώην υπουργός αποσαφήνισε, μάλιστα, ότι πλέον δεν βλέπει κανένα λόγο για έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. «Ο όρος Grexit αναφέρεται πάντοτε σε εκείνες τις εποχές, κατά τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Εφόσον δεν την έλαβε και εφόσον στην παρούσα κατάσταση, χάρη στις θετικές εξελίξεις δεν είναι αναγκαίο να το πράξει, το ζήτημα δεν τίθεται», είπε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης

Αναφορικά με το πρώτο εξάμηνο του 2015, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η νέα πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έβρισκε σύμφωνους σχεδόν όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Νομισματικής Ένωσης. «Εκείνη την περίοδο η πλειοψηφία στο Eurogroup υποστήριζε αυτήν την πρόταση [...]. Είναι δύσκολο να απαντηθεί αν θα ήταν η ορθή απόφαση».

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή ήταν, σε εκείνη τη χρονική περίοδο, προς το συμφέρον της Ελλάδας, καθώς τόσο ο ίδιος, όσο και το σύνολο σχεδόν του Eurogroup, έβλεπαν ότι η Ελλάδα δεν είχε καμία διάθεση να ακολουθήσει το Δίκαιο της Ε.Ε.

«Οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη απέχουν τόσο πολύ από την πραγματικότητα, ώστε δεν μπορώ καν να τις σχολιάσω», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, ερωτηθείς σχετικά.

«Κάναμε λάθη με την Ελλάδα»

Ερωτηθείς για πιθανά λάθη τόσο του ίδιου, όσο και άλλων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Φυσικά και κάναμε λάθη. Ένας πολιτικός που λέει ότι δεν έκανε λάθη, είναι σαν να ομολογεί ότι είναι ηλίθιος».

Χρέος και πλεόνασμα

Στο… μέτωπο του χρέους, ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από το φθινόπωρο του 2018, μετά το πέρας του τρέχοντος Μνημονίου.

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι το Eurogroup έχει καθορίσει τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν για το χρέος, εάν κριθεί αναγκαίο. «Θεωρούμε, όμως, ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα», είπε, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το χρέος δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία.

Ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε, επίσης, αρνητικός στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Ερωτηθείς, τέλος, πότε θα τελειώσει ο «εφιάλτης» στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε λακωνικά: «Μα πιστεύω ότι έχει τελειώσει. Το 2017 τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα ανακάμπτουν».

Σχετικές ειδήσεις