ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είστε συνταξιούχος; Πώς και πότε θα πάρετε την επιστροφή των αναδρομικών

Είστε συνταξιούχος; Πώς και πότε θα πάρετε την επιστροφή των αναδρομικών

Χωρίς αιτήσεις και αγωγές αναμένεται να δοθούν σε λιγότερο από δύο μήνες,η αναδρομική επιστροφή των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα κάνουν φέτος... «Χριστούγεννα», καθώς ανάλογα με το ποσό της σύνταξής τους θα τους επιστραφούν όσα χρήματα παρακρατήθηκαν στις συντάξεις τους από λάθος για τις εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις τα ποσά θα κυμαίνεται από 1.000 έως 3.000 ευρώ, ενώ θα δοθούν στους δικαιούχους αυτόματα, δίχως να απαιτούνται αιτήσεις ή αγωγές εκ μέρους τους. Η διαδικασία έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του Δεκέμβρη από όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ήδη η ΗΔΙΚΑ έχει ξεκινήσει τον υπολογισμό των χρημάτων που κρατήθηκαν παρανόμως όλα αυτά τα χρόνια, αλλά στοχεύει και σε αυτή τη φάση να βρει πόσα είναι τα οφειλόμενα για κάθε συνταξιούχο και να τού παραδώσει το πόρισμα άμεσα.

Χρήσιμες πληροφορίες για να διεκδικήσετε τα αναδρομικά

  • Δεν χρειάζεται καμία νομική ή διοικητική ενέργεια για την επιστροφή αναδρομικών από τον κλάδο υγείας
  • λίγο πριν τα Χριστούγεννα ξεκινά η επιστροφή των χρημάτων
  • η επιστροφή θα γίνει είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις
  • το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί αγγίζει τα 300.000.000 ευρώ

Οι κρατήσεις στις συντάξεις υπέρ υγείας που έγιναν τα τελευταία 4,5 χρόνια κρίθηκαν παράνομες, καθώς οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επιβαρύνονταν με 4% εισφορές (και αργότερα 6%) υπέρ του ΕΟΠΥΥ, με βάση την πλασματική και όχι την πραγματική τους σύνταξη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους, που αθροιστικά -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων- ανέρχονται σε 300.000.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις