ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων στο σημερινό Eurogroup - Χωρίς Σόιμπλε μετά από 8 χρόνια!

Η πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων στο σημερινό Eurogroup - Χωρίς Σόιμπλε μετά από 8 χρόνια!

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να ενημερώσουνγια την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής τους στην Αθήνα.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, Δευτέρα, 6/11/2017, αναμένεται να συζητηθεί και το ελληνικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων μετά τον πρώτο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την 3η αξιολόγηση, για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης είναι η τραπεζική ένωση και οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι, κατά τη συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου μετά από οκτώ χρόνια θα πραγματοποιηθεί χωρίς τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν επισήμως από τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και των διαπραγματεύσεων που έγιναν στην Αθήνα για το ελληνικό πρόγραμμα στον πρώτο γύρο των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο Χίλτον. Στο Eurogroup θα συμμετέχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων είναι και ο προσδιορισμός του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμμότητα, όπως συνδικαλιστικός νόμος, πώληση λιγνιτικών μονάδων, πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλαγές στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και βασικά στοιχεία για το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 που θα έρθει στη Βουλή ως το τέλος του μήνα, αλλά θα ψηφιστεί το Δεκέμβριο. Η υλοποίηση και των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 είναι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που αναμένεται να επιτευχθεί στα μέσα Ιανουαρίου.

Για την ελληνική πλευρά με ενδιαφέρον αναμένονται τα σχόλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ θα τεθεί και το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ θα απασχολήσει και την σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για συνέχιση της ανοδικής πορείας της οικονομίας το τελευταίο 3μηνο του έτους, ενώ υπολογίζει ότι οι άμεσες επενδύσεις στη χώρα θα υπερβούν το 2017 τα 4 δισ. ευρώ. Η δεύτερη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται στις 27 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς που είναι προγραμματισμένο για τις 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει δημοσιεύσει στο ΦΕΚ σειρά υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία θα κλείνουν πολλά από τα προαπαιτούμενα. Αξιωματούχοι των Θεσμών διαβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2018. Όπως εξηγούν οι αποκλίσεις που εντοπίζονται αυτή τη στιγμή θα καλυφθούν και ως εκ τούτου ο στόχος του πλεονάσματος για το 2018 θα επιτευχθεί κανονικά. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, «οι εισηγήσεις των θεσμών είναι ενθαρρυντικές και το πνεύμα εργασίας θετικό», ωστόσο υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμα ένα «τεράστιο όγκο δουλειάς» να ολοκληρώσουν.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση, πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Παράλληλα, στη σημερινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα καθορίσει τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, η οποία θα λάβει χώρα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα στα μέσα Ιανουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις