ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστέλλει εκ νέου τις εργασίες στις Σκουριές η Eldorado Gold

Αναστέλλει εκ νέου τις εργασίες στις Σκουριές η Eldorado Gold

«Πάγο» στην επένδυση στις Σκουριές στη Χαλκιδική βάζει εκ νέου ο καναδικός όμιλος «Eldorado Gold», που, όπως ανακοίνωσε, προσέφυγε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας «με στόχο την προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της» - Η στάση και η πρακτική της εταιρείας να αναστέλει τη λειτουργία της και να πιέζει με αυτό τον τρόπο την κυβέρνηση, έχει αρχίσει να δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το πού ακριβώς θέλει να καταλήξει.

Για άλλη μια φορά λοιπόν οι Καναδοί απειλούν την κυβέρνηση και εκβιάζουν καταστάσεις. Η νέα αναστολή εργασιών, η τρίτη κατά σειρά έρχεται την στιγμή που η Eldorado Gold έχει αποδεχτεί την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για διαιτησία προκειμένου να επιλυθούν οι θεμελιώδεις διαφωνίες που έχουν έως επίκεντρο την μέθοδο μεταλλουργίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, οι εργασίες στις Σκουριές θα περιοριστούν μόνον στη συντήρηση της εγκατάστασης μετά από τη μη έκδοση από το υπουργείο Περιβάλλοντος των απαιτούμενων αδειών για την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που αφορά το εργοστάσιο, όπως και για ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μετακίνηση των αρχαιοτήτων από την περιοχή.

Η εταιρεία υπέβαλε, όπως σημειώνει η ανακοίνωση, τρεις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την αποτυχία του Υπουργείου να προχωρήσει στην έκδοση των αδειών ρουτίνας, οδηγώντας σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις την ανάπτυξη του έργου των Σκουριών.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, λόγω της μη συμμόρφωσής του με προγενέστερες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eldorado Gold, ο καναδικός εξορυκτικός όμιλος θα επανεξετάσει τη στρατηγική του σε σχέση με το έργο των Σκουριών υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει τις απαιτούμενες άδειες, διαδικασία που θα πρέπει να συνοδευτεί από την υποστήριξη της κυβέρνησης σε διάλογο σχετικά με τη χρήση και την εφαρμογή των, όσο το δυνατόν, καλύτερων τεχνολογιών.

Θυμίζουμε ότι στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 και ύστερα από έντονες παρασκηνιακές διεργασίες και πιέσεις, ο επικεφαλής της Eldorado Gold George Burns, δήλωνε ικανοποιημένος από τον εποικοδομητικό διάλογο με το ΥΠΕΝ και ανακοίνωνε την προσωρινή αναβολή της απόφασης, να τεθούν σε καθεστώς συντήρησης τα έργα της Χαλκιδικής.

Σχετικές ειδήσεις