ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαγγελματικός Λογαριασμός: Πώς να τον δηλώσετε σε TAXISnet και aade.gr

Επαγγελματικός Λογαριασμός: Πώς να τον δηλώσετε σε TAXISnet και aade.gr

Ανοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία θα πρέπει να δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις.

Ανοικτή στο aade.gr και το TAXISnet, είναι η υπηρεσία που οι επιχειρήσεις μπορούν να δηλώσουν και να τροποποιήσουν τον Επαγγελματικό Λογαριασμό, για συναλλαγές που αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου. Οι επιχειρήσεις που υποχρεούνται να δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό είναι όσες έχουν υποχρεωθεί να εγκαταστήσουν μηχανήματα POS. Στην εφαρμογή μητρώου Επαγγελματικών Τραπεζικών Λογαριασμών στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) ο υπόχρεος δηλώνει στη Φορολογική Διοίκηση τον/τους επαγγελματικούς λογαριασμούς σε μορφή IBAN, όπου δέχεται τις εισπράξεις της μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.

Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου. H είσοδος του χρήστη στην εφαρμογή πραγματοποιείται από το δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr) μέσω του TAXISnet με τα διαπιστευτήρια που διαθέτει για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. Κατά την πρόσβαση, επιβεβαιώνεται ότι ο Χρήστης είναι επιχείρηση / επιτηδευματίας. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ η υπηρεσία δήλωσης του Επαγγελματικού Λογαριασμού είναι διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο aade.gr ενώ δίνει και οδηγίες για την υποβολή του από τις υπόχρεες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα στη Δ.ΗΛΕ.Δ. υλοποιήθηκε web based εφαρμογή μητρώου Επαγγελματικών Τραπεζικών Λογαριασμών (Ε.Τ.Λ.). Η επιχείρηση (υπόχρεος) δηλώνει στη Φορολογική Διοίκηση τον/τους Ε.Τ.Λ. σε μορφή IBAN, όπου δέχεται τις εισπράξεις της μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου. H είσοδος του Χρήστη στην εφαρμογή πραγματοποιείται από το δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr) μέσω του TAXISnet με τα διαπιστευτήρια που διαθέτει για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. Κατά την πρόσβαση, επιβεβαιώνεται ότι ο Χρήστης είναι επιχείρηση / επιτηδευματίας.

Ο Χρήστης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει έναν ή περισσότερους Ε.Τ.Λ., εφόσον έχει τουλάχιστον μία δραστηριότητα η οποία εμπίπτει στις Ομάδες Δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για τη μείωση του φόρου εισοδήματος (άρθρο 16 ν. 4172/2013, όπως ισχύει). Εάν δεν υπάρχει δραστηριότητα η οποία να εμπίπτει σε κάποια από τις ανωτέρω Ομάδες, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα και δεν είναι δυνατή η εισαγωγή Ε.Τ.Λ. Η δυνατότητα εισαγωγής Ε.Τ.Λ. για αυτές τις περιπτώσεις θα ενεργοποιηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Σχετικές ειδήσεις