ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Πόσα χρήματα δικαιούστε, τι πρέπει να προσέξετε - Όλες οι λεπτομέρειες

Κοινωνικό μέρισμα: Πόσα χρήματα δικαιούστε, τι πρέπει να προσέξετε - Όλες οι λεπτομέρειες

Κοινωνικό Μέρισμα 2017 | Ειδήσεις: Συνολικά 3,4 εκατ. νοικοκυριά αναμένεται να λάβουν μέσα στο Δεκέμβριο το ποσό των 720 εκατ. ευρώως κοινωνικό μέρισμα -Ποιοι το δικαιούνται - Πώς μπορείτε να κάνετε την αίτηση

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΑ - ΟΙ «ΠΑΓΙΔΕΣ» ΚΑΙ ΤΑ «ΘΟΛΑ» ΣΗΜΕΙΑ - ΠΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ

Εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι πως το ποσό του κοινωνικού μερίσματος θα διανεμηθεί με τη μορφή μιας εφάπαξ έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης σε άγαμους φορολογούμενους, έγγαμους χωρίς παιδιά και οικογένειες με παιδιά, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η συγκεκριμένη παροχή είναι διαφορετική από τα αναδρομικά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι λόγω της παράνομης παρακράτησης των εισφορών.

Πότε θα αποδοθεί το κοινωνικό μέρισμα - Πώς συμπληρώνεται η αίτηση

Τα χρήματα αναμένεται να δοθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2017 μέσω του Taxisnet, όπως και πέρσι, μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν και θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα.

(ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ ΕΔΩ)

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, «από τα 1,4 δισεκατομμύρια, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης. Έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη.

  • Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.
  • Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.
    Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.
  • Για οικογένειες με δύο παιδιά, για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ, για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.
  • Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,
  • Για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.
  • Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «τα 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων. Από το συνολικό ποσό των 1,4 δις θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ».

Αναλυτικά παραδείγματα για το κοινωνικό μέρισμα

Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.

Άγαμοι:

  • με ετήσιο εισόδημα έως 3.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 450 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα από 3.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 350 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα από 6.000 ευρώ έως 9.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 250 ευρώ

Έγγαμοι χωρίς παιδιά:

  • με ετήσιο εισόδημα έως 4.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 675 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα από 5.501 ευρώ έως 9.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 525 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα από 9.001 ευρώ έως 13.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 375 ευρώ

Έγγαμοι με ένα παιδί:

  • με ετήσιο εισόδημα έως 5.250 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 787,5 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα από 5.251 ευρώ έως 10.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 612,5 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα από 10.501 ευρώ έως 15.750 θα λάβουν μέρισμα 437,5 ευρώ

Έγγαμοι με δύο παιδιά:

  • με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 900 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα από 6.001 ευρώ έως 12.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 700 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα από 12.001 έως 18.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 500 ευρώ.

Η μεγάλη «παγίδα» που κρύβει το κοινωνικό μέρισμα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι δικαιούχοι εκτός των εισοδηματικών κριτηρίων θα πρέπει να πληρούν μια ακόμη προϋπόθεση. Συγκεκριμένα, δεν θα μπορεί κάποιος να λάβει το «μποναμά» αν έχει ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 180.000 ευρώ.

Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Τα «θολά» σημεία του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα

Ποια είναι, όμως, τα «θολά» σημεία που κρύβουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου και ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί.

Ελληνικά νοικοκυριά, χαμηλοσυνταξιούχοι, νέοι και άνεργοι περιμένουν πώς και πώς, πότε θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα που θα τούς δώσει μία «ανάσα» στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Και ενώ βρίσκεται υπό συζήτηση και ψήφιση το σχετικό νοµοσχέδιο -το οποίο χαρακτηρίσθηκε από την Κυβέρνηση ως κατεπείγον-, προκύπτουν συνεχώς ζητήματα για το τι θα γίνει με τους φιλοξενούμενους, αν δηλαδή εκείνοι θα λάβουν ή όχι το βοήθημα, αλλά και για το αν θα υπάρξει κριτήριο στις καταθέσεις.

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις;

Αναφορικά με τις καταθέσεις, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι θα συμπεριληφθούν στα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι «το όριο θα είναι στις 9.000 ευρώ για ένα άτομο και θα αυξάνεται κατά 50% για οικογένεια χωρίς παιδιά και 25% για κάθε παιδί». Συγκεκριμένα, το όριο των τραπεζικών καταθέσεων θα προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και κατά 25% για κάθε παιδί. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα υπάρξει και περιορισμός στη διανομή του μερίσματος σε σχέση με την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Αυτό είναι το όριο των καταθέσεων:

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 9.000 ευρώ
Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 18.000 ευρώ
Ζευγάρι με δύο παιδιά: 27.000 ευρώ

Τι θα γίνει με τους φιλοξενούμενους;

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί μία σημαντική λεπτομέρεια, η οποία όμως αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Το τι ακριβώς θα αφορά και αν θα είναι κριτήριο μόνιμης κατοικίας στην χώρα που ισχύει και στα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ ή καποιο «παράθυρο» για τον ξεχωριστό υπολογισμό εισοδημάτων των φιλοξενούμενων αλλά με προυποθέσεις. Στο τελικό εγκεκριμένο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται τα κριτήρια εισοδήµατος, περιουσίας, διαµονής ή άλλα για την καταβολή του κοινωνικού µερίσµατος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισµού και το ακριβές ποσό του διανεµόµενου Κοινωνικού Μερίσµατος ανά κατηγορία δικαιούχων, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εµπλεκόµενες υπηρεσίες και οι επιµέρους αρµοδιότητές τους, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλο ζήτηµα τεχνικού ή λεπτοµερειακού χαρακτήρα».

Χωρίς αίτηση δεν πρόκειται να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα

Η αίτηση αναμένεται να γίνει ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet, την οποία και θα πρέπει να υποβάλουν οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος βάσει των εισοδηματικών, περιουσιακών κριτηρίων, μόλις γίνει η σχετική ανακοίνωση. Μάλιστα, η πλατφόρμα του Taxisnet θα ανοίξει σε λίγες ημέρες, αφού πρώτα περάσει από τη Βουλή το σχετικό νομοσχιο και εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Σχετικές ειδήσεις