ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Εντατικοποιεί τους ελέγχους- Δείτε ποιους αφορούν

Εφορία: Εντατικοποιεί τους ελέγχους- Δείτε ποιους αφορούν

Μπαράζ ελέγχων προκειμένου να διαλευκανθούν οι φορολογικές υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους, εξαπολύει ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα καταθέσει καμία διάταξη νόμου για παράταση του χρόνου παραγραφής ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Έτσι, στις 31 Δεκεμβρίου 2017 χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις του 2011 ή του 2006 εφόσον υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία εξωτερικού, «πεθαίνουν» οριστικά.

Όπως φαίνεται ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει δώσει αυστηρές εντολές στον ελεγκτικό μηχανισμό, να τρέξει όσο αντέχει έως τις 31 Δεκεμβρίου ώστε να μην παραγραφούν υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος.

Ήδη ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει πάρει φωτιά, αποστέλλοντας σωρηδόν ραβασάκια, με μορφή συστημένων επιστολών, σε φορολογούμενους με τα οποία τους γνωστοποιείται ότι έχουν επιλεγεί για έλεγχο, αναφέροντας τον αριθμό της εντολής και την ημερομηνία έκδοσής της.

Εντός της εβδομάδας άλλωστε αναμένεται μία ακόμα εγκύκλιος οδηγιών προς τον ελεγκτικό μηχανισμό αναφορικά με την προτεραιοποίηση των υποθέσεων, στη βάση και της νεότερης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ορίζεται ότι οι ελεγκτές δεν μπορούν να διευρύνουν το χρόνο παραγραφής των υποθέσεων στη δεκαετία, επικαλούμενοι νεότερα στοιχεία από τραπεζικές καταθέσεις εσωτερικού.