ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη αξιολόγηση: Επιστρέφουν οι Θεσμοί - Ψηλά στην ατζέντα αποκρατικοποιήσεις και πλειστηριασμοί

Τρίτη αξιολόγηση: Επιστρέφουν οι Θεσμοί - Ψηλά στην ατζέντα αποκρατικοποιήσεις και πλειστηριασμοί

Αποκρατικοποιήσεις | Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Σε νέο «πρεσάρισμα» προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναμένεται να επιδοθούν οι Θεσμοί μέσα στο προσεχές διάστημα, με τα τεχνικά κλιμάκιά τους να αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη (28/11/2017), ώστε να προχωρήσει ο έλεγχος για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το capital.gr, ψηλά στην ατζέντα του Κουαρτέτου βρίσκονται αφενός το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, για το οποίο αξιώνουν να ξεκινήσει από την Τετάρτη (29/11/2017), αφετέρου η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και η επιτάχυνση του σχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Η άφιξη των Θεσμών στη χώρα μας θα γίνει ακριβώς μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, στο οποίο αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες και ειδικότερα η πορεία υλοποίηση των προαπαιτουμένων που οδηγούν στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Στόχο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι η αξιολόγηση να κλείσει στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Αυτό, όμως, είναι το πλέον αισιόδοξο σενάριο και τούτο γιατί η χώρα μας καλείται να υλοποιήσει συνολικά 121 προαπαιτούμενα – τα 101 στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωζώνη και τα υπόλοιπα 20 με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση, το deadline για την κυβέρνηση είναι η 22α Ιανουαρίου 2018, οπότε και θα πρέπει να υπάρχει η πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup αφού προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα το Compliance Report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την έναρξη των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος, που αποτελεί και πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για την τρίτη αξιολόγηση