ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη αξιολόγηση: Αυτές είναι οι απαιτήσεις των δανειστών - Τι θα «χάσουν» μισθωτοί και συνταξιούχοι

Τρίτη αξιολόγηση: Αυτές είναι οι απαιτήσεις των δανειστών - Τι θα «χάσουν» μισθωτοί και συνταξιούχοι

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιδόματα, συντάξεις και απεργίες.

Άρχισε ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών με επίκεντρο την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Το Υπουργείο Εργασίας «κουβαλά» βαρύ φορτίο, καθώς θα πρέπει μεταξύ άλλων να αποδεχτεί τις περικοπές στα προνοιακά επιδόματα. Οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν είναι πολλές και μεγάλες, και αυτό γιατί και μόνο η προοπτική των περικοπών και των μειώσεων θα φέρει ανατροπές στις ζωές χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών.

Αυτά είναι τα «ανοιχτά» ζητήματα που ήδη βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων

Οικογενειακά επιδόματα

Τι ζητούν οι θεσμοί: Να μειωθούν παροχές από αυτή την κατηγορία επιδομάτων κατά 259 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017 – 2018.

Τι λέει η ελληνική πλευρά: Να επισπευστεί κατά ένα έτος, το 2018, αντί για το 2019, η εφαρμογή του «αντίμετρου» που έχει θεσπιστεί για τα οικογενειακά επιδόματα, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

Στην ουσία, η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές θα επικεντρωθεί τις επόμενες ημέρες στα οικογενειακά και τα αναπηρικά επιδόματα. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς εστιάζεται στο να αυξηθούν οι δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα, έτσι ώστε να στηριχθούν το πρώτο και το δεύτερο παιδί, κατά 160 εκατ. ευρώ. Η θέση των δανειστών, όπως εκφράστηκε στην προηγούμενη παρουσία τους στη χώρα, τον Οκτώβριο, είναι ότι πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά τα εισοδηματικά κριτήρια. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, θα μειωθούν οι δικαιούχοι τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

Απολύσεις:

Να τροποποιηθεί η νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων [νόμος 1387/1983], ώστε να μην απαιτείται εκ των προτέρων έγκριση.

Απεργίες:

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αλλάξει ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Αυτή η δέσμευση πρέπει και άμεσα να υλοποιηθεί. Οι θεσμοί απαιτούν αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση να λαμβάνεται με ποσοστό άνω του 50%. Ταυτόχρονα, πρέπει να επιταχυνθούν οι δικαστικές αποφάσεις για τη νομιμότητα ή μη των απεργιών, με «παραθυράκι» για εργοδοτική ανταπεργία.

Προσωπική Διαφορά:

Επιτάχυνση της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων για τον προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς. Οι συζητήσεις με τους Θεσμούς θα επεκταθούν και στα ζητήματα του Ασφαλιστικού, κύρια στην πορεία εσόδων του ΕΦΚΑ και στον επανυπολογισμό των συντάξεων, από τον οποίο εξαρτάται η έναρξη εφαρμογής του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, το 2019. Παράλληλα, αναμένεται να γίνει αναφορά και στην πορεία απονομής των συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Σχετικές ειδήσεις