ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καίει» ο λογαριασμός της ΔΕΗ – Δείτε πόσο πληρώνουμε το χαράτσι του ρεύματος

«Καίει» ο λογαριασμός της ΔΕΗ – Δείτε πόσο πληρώνουμε το χαράτσι του ρεύματος

Με τιμές Αυστρίας πληρώνει το ελληνικό καταναλωτικό κοινό το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυτό συμβαίνει την ώρα που τα εισοδήματα στη χώρα έχουν συρρικνωθεί δραματικά, ενώ το ποσοστό των ανέργων παραμένει στο 20%.

Το ίδιο επίπεδο τιμών πληρώνουν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εurostat , πολλοί άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί με κατά κεφαλήν εισόδημα έως και 2,5 φορές υψηλότερο από αυτό που ισχύει για τα ελληνικά δεδομένα. Γαλλία, Τσεχία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και αρκετοί άλλοι επιβαρύνονται μάλιστα με χαμηλότερο κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια., από τη στην Ελλάδα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν την κιλοβατώρα ακριβότερα κατά 12,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, έναντι μείωσης 0,5% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά της Κύπρου (22%), που αποτελεί όμως ένα απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα (χωρίς διασυνδέσεις).

Ακριβά εξακολουθούν να πληρώνουν και το φυσικό αέριο οι Έλληνες καταναλωτές, παρά το γεγονός ότι η τιμή επιβαρύνεται με τα χαμηλότερα επίπεδα φορολογίας στην Ευρώπη.

Ενδεικτικό των επιβαρύνσεων της έντονα ρυθμιζόμενης ελληνικής αγοράς είναι ότι το ποσοστό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στον λογαριασμό ρεύματος διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους στο 41%.

Ενώ οι τιμές φυσικού αερίου στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 6,3%, στην Ελλάδα μειώθηκαν μόλις κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Το ίδιο διάστημα, στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων οι καταναλωτές επωφελήθηκαν από μεγάλες μειώσεις. Στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη οι τιμές υποχώρησαν κατά 21,4%, στην Κροατία κατά 17,5%, στη Σερβία κατά 14,2% και στη Βουλγαρία κατά 10,3%.

Τα ελληνικά νοικοκυριά καταλήγουν το πρώτο εξάμηνο του 2017 να πληρώνουν την ένατη υψηλότερη τιμή για ηλεκτρικό ρεύμα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και την 11η για φυσικό αέριο.

Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή

Σχετικές ειδήσεις