ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης στο επίκεντρο του Eurogroup

To μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης στο επίκεντρο του Eurogroup

To μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της δεύτερης συνεδρίασης του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε σήμερα (4/12) στις Βρυξέλλες, υπό τη διευρυμένη σύνθεσή του, με στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης που θα διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το μέλλον της ΟΝΕ στις 6 Δεκεμβρίου. Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι η εμβάθυνση της ΟΝΕ θα πρέπει να βασιστεί σε δύο βασικές αρχές: στην αρχή της ενότητας και στην αρχή της δημοκρατικής διαχείρισης της ζώνης του ευρώ. Σημείωσε, δε, ότι η διακυβέρνηση της ευρωζώνης θα πρέπει να βελτιωθεί κατά τρόπο που να μην γίνεται όπλο στα χέρια των λαϊκιστών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι οι αποφάσεις προγραμματίζονται για τον επόμενο Ιούνιο και πως μέχρι τότε θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ένας «οδικός χάρτης» για την εμβάθυνση της ευρωζώνης που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, αλλά και δημοσιονομικά ζητήματα, όπως το ενδεχόμενο ενός κοινού προϋπολογισμού, αλλά και τον μελλοντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του ESM, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε δύο σημεία: τη δυνατότητα του ESM να αποτελέσει την τελική εγγύηση για τις οικονομικές δραστηριότητες του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης τραπεζών (εγγύηση καταθέσεων) και τον μελλοντικό σχεδιασμό προγραμμάτων διάσωσης και τη χρηματοδότησή τους. Σε σχέση με το τελευταίο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ο ESM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσουν κοινές προτάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις