Τι αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από την επίσκεψη Ερντογάν

Τι αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από την επίσκεψη Ερντογάν

Στη 13:00 το μεσημέρι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να υποδεχτεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας, μετά από 65 χρόνια.

Η ελληνική πλευρά σε αυτή την επίσκεψη διακρίνει μια μεγάλη ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και την υιοθέτηση μιας ατζέντας που θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες.

Ωστόσο, η συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος στον ΣΚΑΪ, κατά την οποία διατύπωσε τη θέση ότι η Συνθήκη της Λωζάννης χρειάζεται επικαιροποίηση, προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ως μια συνέντευξη που εγείρει «έντονο προβληματισμό και ερωτήματα». 

«Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε: «Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάννης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι αναφορές περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης δεν συμβάλλουν στο κλίμα που «προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.

Για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στερεά θεμέλια απαραίτητος είναι ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάννης. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr