ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εορταστικό ωράριο: Ποια η επιπλέον αμοιβή για τους εργαζόμενους στις αργίες

Εορταστικό ωράριο: Ποια η επιπλέον αμοιβή για τους εργαζόμενους στις αργίες

Tις Ομοσπονδίες μέλη της και τους Εμπορικούς Συλλόγους ενημέρωσε με εγκύκλιό της η ΕΣΕΕ για τη λειτουργία των καταστημάτων τα φετινά Χριστούγεννα και τις Κυριακές του Δεκεμβρίου που αυτά θα παραμείνουν ανοικτά.

Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 ν. 4177/2013, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:

-Τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.

- Και την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

Κατά τις φετινές γιορτές τα καταστήματα θα λειτουργήσουν συνεπώς κατά τις δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 17 και 24 Δεκεμβρίου αντίστοιχα και στις 31 Δεκεμβρίου, τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει επίσης ότι το πλαίσιο ωραρίου για τις ανωτέρω Κυριακές καθορίζεται από 11 π.μ. έως 8 μ.μ. σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του ν. 2224/1994.

Η απασχόληση των εργαζομένων σε εμπορικά καταστήματα που θα λειτουργήσουν τις Κυριακές αυτές επιτρέπεται και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στην αμοιβή, οι μισθωτοί που απασχολούνται κατά τις Κυριακές και τις αναφερόμενες εορτές δικαιούνται της προβλεπόμενης προσαύξησης κατά 75%.

Σε ό,τι αφορά στο ρεπό των εργαζομένων που θα εργαστούν τις συγκεκριμένες Κυριακές, δικαιούνται αναπληρωματικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης διαρκείας 24 συνεχών ωρών σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας που ξεκινά μετά τη λήξη της εργασίας.

«Συνεπώς οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν από τις επιχειρήσεις μας κατά τις εν λόγω Κυριακές, θα έχουν προσαύξηση 75% επί της νόμιμης ημερήσιας αμοιβής τους και παράλληλα, δικαιούνται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης κατά την εβδομάδα που ακολουθεί την Κυριακή που εργάστηκαν και όχι την μεθεπόμενη εβδομάδα ή σε άλλο χρονικό σημείο. Την ημέρα ανάπαυσης ορίζει ο εργοδότης (παρ. 2 άρθρο 10 ΒΔ 748/1966)» διευκρινίζει η ΕΣΕΕ για τους αργαζόμενους στα καταστήματα.

Καταλήγει στην εγκύκλιό της η ΕΣΕΕ:

«Να υπενθυμίσουμε ότι όπως παραδοσιακά και εθιμικά γίνεται, στις 2 Ιανουαρίου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι κλειστά.

Η ΕΣΕΕ, ελπίζει ότι το καλό κλίμα που αυτήν την στιγμή υπάρχει στην αγορά θα ενισχυθεί περισσότερο, με αποτέλεσμα την σημαντική τόνωση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων εν γένει σε σχέση με πέρυσι και εύχεται στους συναδέλφους καλές δουλειές.»

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:

«Η φετινή εορταστική περίοδος ξεκινά υπό «κανονικές» συνθήκες και αισιόδοξο κλίμα, ως εκ τούτου ελπίζουμε να αφήσει θετικό πρόσημο σε αγοραστική κίνηση και τζίρο στην ελληνική αγορά.

Στόχος μας είναι καλές και συμφέρουσες αγορές για τους καταναλωτές και αυξημένη κίνηση για τις εμπορικές επιχειρήσεις μας. Ελπίζουμε η αγορά να «ζεσταθεί» τα Χριστούγεννα για τα καλά και να καταφέρει να μειώσει τις απώλειες τζίρου που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Εύχομαι σε εμπόρους και καταναλωτές καλές δουλειές, καλές αγορές, καλά Χριστούγεννα και μια διαφορετική, καλύτερη, νέα χρονιά!»

Σχετικές ειδήσεις