ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup - Σεντένο: Οι Θεσμοί πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο

Eurogroup - Σεντένο: Οι Θεσμοί πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο

Eurogroup | Μάριο Σεντένο: Αποφασισμένος να βοηθήσει την Ελλάδα, παραμένοντας, ωστόσο, προσηλωμένος στην αρχή της τήρησης όλων των συμφωνηθέντων και της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, εμφανίστηκε την Πέμπτη (14/12/2017) ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

«Έχουμε όλη την καλή διάθεση να το ολοκληρώσουμε μέχρι τα μέσα του 2018, τον Αύγουστο. Ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την εκπληκτική δουλειά που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια για να εκπληρώσει όλα τα μέτρα και τους στόχους που έχουμε στο πλαίσιο του προγράμματος», τόνισε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, σε αποκλειστική συνέντευξή προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

cnbc centeno

Πρόσθεσε δε: «Αμέσως μετά, αναλογιζόμενοι αυτή την ιδέα των μεταρρυθμίσεων, έχοντας υπομονή, αυτό που χρειάζεται είναι οι Θεσμοί να υποστηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση στη διαδικασία αμέσως μετά τις μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Σεντένο, πάντως, ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει πλήρως το παρόν πρόγραμμα προτού λάβει οποιαδήποτε ελάφρυνση επί του τεράστιου συσσωρευμένου χρέους της».

«Υπάρχουν ακόμα μερικά ενδιάμεσα βήματα, προτού ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η ρεπόρτερ του CNBC, Σίλβια Αμάρο αναφέρει: «Η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να ολοκληρώσει το τρίτο Μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο. Η χώρα έχει λάβει υποσχέσεις για μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της, αλλά το θέμα έχει προκαλέσει διχασμό μεταξύ των δανειστών της. Τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιδρά, σημειώνοντας πως αυτό είναι να θέμα που πρέπει να εξεταστεί το συντομότερο δυνατό, οι Ευρωπαίοι δανειστές πιστεύουν ότι αυτό δεν συνιστά προτεραιότητα».

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο υπενθυμίζει δήλωση που είχε κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και είχε πει χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι θα πετύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, πολύ σύντομα».

Ωστόσο, κατά την άποψη του Μάριο Σεντένο, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το «Μνημόνιο 3».