ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» για τους επαγγελματίες: Φόβοι για εξίσωση του πετρελαίου κίνησης με τη βενζίνη

«Βόμβα» για τους επαγγελματίες: Φόβοι για εξίσωση του πετρελαίου κίνησης με τη βενζίνη

Πετρέλαιο κίνησης | Βενζίνη: «Πονοκέφαλο» προκαλούν στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τους οδηγούς ταξί αλλά και τους οδηγούς Ι.Χ. τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες και θέλουν να επέρχεται εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης με τον αντίστοιχο της βενζίνης.

«ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ» ΛΕΝΕ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ – ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΑΝ ΙΣΧΥΣΕΙ

Οι φήμες έχουν προκαλέσει πανικό στην αγορά, καθώς οι συνέπειες μιας τέτοιας ρύθμισης θα είναι ολέθριες για μια πληθώρα επαγγελματικών τομείς, όπως οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες, οι μεταφορές, οι φούρνοι καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση την Τετάρτη (19/12) του προέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλη Κιούση, ότι «αν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, θα είναι καταστροφικό».

Πλήγμα για την πραγματική οικονομία

Ωστόσο, μια τέτοια προοπτική θα έχει δυσάρεστες συνέπειες και στο σύνολο της πραγματικής οικονομίας, επειδή πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν τις απότομες ανατιμήσεις του πετρελαίου κίνησης στα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης είναι 410 ευρώ / χιλιόλιτρο, ενώ στη βενζίνη 700 ευρώ / χιλιόλιτρο.
Εάν, τελικά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρήσει στην εξίσωση των δύο φόρων, τότε θα επέλθει αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης, από το επίπεδο των 0,41 ευρώ το λίτρο στο 0,70 ευρώ το λίτρο που βρίσκεται σήμερα ο ΕΦΚ της βενζίνης. Με απλά λόγια, ο ΕΦΚ θα υπερδιπλασιαστεί.

Κατ’ επέκταση, η απότομη αύξηση του ΕΦΚ στο diesel θα σημάνει και τη συνακόλουθη άνοδο στις λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου κατά τουλάχιστον 25 λεπτά ανά λίτρο.

Αυτό, πρακτικά, συνεπάγεται ότι εάν σήμερα το πετρέλαιο κίνησης πωλείται κατά μέσο όρο 1,30 ευρώ ανά λίτρο, η εξίσωση θα το οδηγήσει στο 1,55 ευρώ ανά λίτρο!

Σοκ και για τους ιδιοκτήτες ντιζελοκίνητων οχημάτων

Υπό το πρίσμα αυτό και εφόσον ισχύσει το παραπάνω σενάριο, σε μεγάλο χαμένο αναδεικνύονται οι ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων οχημάτων, οι οποίοι την τελευταία πενταετία είχαν προχωρήσει μαζικά σε αντικατάσταση των βενζινοκίνητων Ι.Χ. με αντίστοιχα ντιζελοκίνητα, μετά και την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης το 2011.

Σχετικές ειδήσεις