ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Δείτε ποιοι δικαιούνται να τις λάβουν κατά προτεραιότητα

Συντάξεις: Δείτε ποιοι δικαιούνται να τις λάβουν κατά προτεραιότητα

Άμεση προτεραιότητα στην εξέταση αιτήσεων συνταξιοδότησης για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία δίνει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η διοίκηση του υπερταμείου δίνει μάλιστα αναλυτικές οδηγίες προς τους υπαλλήλους του για την επίσπευση εξέτασης συνταξιοδοτικών αιτημάτων, με σκοπό την ενιαία αντιμετώπιση των ασφαλισμένων όλων των ταμείων και την αποφυγή περιπτώσεων διαφθοράς.

Ειδικά η διοίκηση του ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι η αδικαιολόγητη προτίμηση νεότερων υποθέσεων με παραμέληση παλαιότερων συνιστά πειθαρχικό αδίκημα.

Ποιοι υποψήφιοι προς σύνταξη δικαιούνται προτεραιότητα

Σύμφωνα με την εγκύκλιο επίσπευση των διαδικασιών θα τύχουν οι υποψήφιοι προς σύνταξη που δεν εργάζονται, δεν έχουν προϋποθέσεις να λάβουν προσωρινή σύνταξη, ούτε άλλη σύνταξη και έχουν καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Παράλληλα θα πρέπει να έχει παρέλθει το τρίμηνο από την ημερομηνία αίτησης της συνταξιοδότησης και να έχει προσκομιστεί βεβαίωση διευθυντή νοσηλευτικού ιδρύματος ή στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας να εκδοθεί από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, γνωμάτευση σε ισχύ, από την οποία να πιστοποιείται ότι ο υποψήφιος παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα υγείας.

Σημαντική προϋπόθεση ακόμη είναι να υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι σε συνδυασμό με την οικογενειακή κατάσταση.

Σε καμία περίπτωση σύμφωνα με την εγκύκλιο δεν επιτρέπεται να παραμένουν σε εκκρεμότητα υποθέσεις που είναι «ώριμες», έχουν δηλαδή ολοκληρωθεί από κάθε πλευρά.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις σχετικά με τις συντάξεις

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία του Τύπου

Σχετικές ειδήσεις