ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση 120 δόσεων: Διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων έως και 85%

Ρύθμιση 120 δόσεων: Διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων έως και 85%

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέλυσε τα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία, επισημαίνοντας ότι η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τόνισε δε ότι η ρύθμιση καλύπτει οφειλές που «γεννήθηκαν» έως τις 31.12.2016 και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 31.12.2018.

Η υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ή οι οφειλές τους προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.

Επίσης, αφορά φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους ΦΚΑ δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.

Υπάρχουν κριτήρια ένταξης σε σχέση με το εισόδημα και την περιουσία των οφειλετών, ενώ η διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων θα φτάνει το 85%. Όσον αφορά τις δόσεις για οφειλές 3.000-50.000 ευρώ, ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι 120 και για οφειλές έως 3.000 ευρώ ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι 36. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 50 ευρώ.

Ανάμεσα στα ευεργετήματα της ρύθμισης, εκτός από τη δυνατότητα εξόφλησης, είναι ότι χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας. Προφανώς, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Σχετικές ειδήσεις