ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαστική σακούλα: Δωρεάν διάθεση τέλος από το 2018 - Πόσο θα κοστίζουν στα σούπερ μάρκετ

Πλαστική σακούλα: Δωρεάν διάθεση τέλος από το 2018 - Πόσο θα κοστίζουν στα σούπερ μάρκετ

Πλαστική σακούλα | Σούπερ μάρκετ: Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των Ελλήνων καταναλωτών, από την 01/01/2018 παύει οριστικά με απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων, ενώ ταυτόχροναθεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, σκοπός είναι να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Νόμος του κράτους προβλέπει τα εξής σε ό,τι αφορά στο περιβαλλοντικό τέλος για τις πλαστικές σακούλες: «Εισάγονται μέτρα διαχείρισης σχετικά με τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς και επιβάλλεται στους καταναλωτές, η υποχρέωση καταβολής περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις, το ύψος του οποίου ορίζεται από 1-1-2018, στην τιμή των τριών (3) λεπτών του ευρώ και από 1-1-2019, στην τιμή των επτά (7) λεπτών του ευρώ». Όπως αναφέρεται «το ανωτέρω περιβαλλοντικό τέλος αποτελεί δημόσιο έσοδο, εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδεται υπέρ στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ)».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Ο.ΑΝ., μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σ' ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.

Όπως εκτιμά η ίδια πηγή, 52 χρόνια μετά τη «γέννηση» της πλαστικής σακούλας, η αποτίμηση δεν είναι θετική. Η αλόγιστη εξάπλωσή της έχει βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη.

Σχετικές ειδήσεις