ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Μειωμένος ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα την περίοδο των εορτών

Θεσσαλονίκη: Μειωμένος ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα την περίοδο των εορτών

Λίγοι φαίνεται ότι ήταν τελικά οι έμποροι που επωφελήθηκαν από την αυξημένη κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης κατά τις παραμονές των Χριστουγέννων, καθώς παρά τις αρχικές θετικές προσδοκίες, που είχαν διατυπωθεί στη διάρκεια των πρώτων ημερών των φετινών γιορτών, ο απολογισμός είναι αρνητικός, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα προκύπτουν από έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης (ΕΣΘ).

Οι έμποροι προσβλέπουν πλέον για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος, στην επικείμενη έναρξη της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων στις 8 Ιανουαρίου, όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΣΘ, από την οποία προκύπτει ακόμη ότι συνολικά το 2017 ήταν ένα έτος πτωτικής πορείας για τον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έρευνα του ΕΣΘ σε καταστήματα του κέντρου, της ανατολικής και της δυτικής Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο την εορτών η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται σε ποσοστό 5%-40% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016-2017. Ικανοποιημένο από την κίνηση στα καταστήματα τη γιορτινή περίοδο δηλώνει το 35% των ερωτηθέντων, ενώ πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 65%) εξέφρασαν δυσαρέσκεια.

Κατά το 57% των ερωτηθέντων, η καλύτερη καταναλωτική κίνηση κατεγράφη κατά την περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα. Το 15% δηλώνει ότι ο τζίρος του κινήθηκε καλύτερα την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, το 12% είχε ικανοποιητική κίνηση και στα δύο χρονικά διαστήματα, ενώ για το 16%, κανένα χρονικό διάστημα δεν ήταν καλό από άποψη αγορών.

Αναφορικά με τις Κυριακές που ήταν ανοιχτή η αγορά, μόνο το 18% δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση την πρώτη Κυριακή της γιορτινής περιόδου (17 Δεκεμβρίου), ενώ πάνω από οκτώ στους δέκα (82%) δεν έμειναν ικανοποιημένοι. Για την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, οι μισοί ερωτηθέντες δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αγοραστική κίνηση και οι υπόλοιποι μισοί όχι. Την τελευταία Κυριακή του έτους, ποσοστό 24% των εμπόρων που συμμετείχαν στην έρευνα επισημαίνουν ότι έμειναν ικανοποιημένοι από την αγοραστική κίνηση, ενώ το 76% όχι.

Σε ερώτηση αναφορικά με το πώς έκλεισε η χρονιά του 2017 σε σχέση με το 2016, το 60% των εμπορικών επιχειρήσεων απαντά ότι είχε μείωση τζίρου σε ποσοστό 10% - 40%, το 20% των ερωτηθέντων ότι κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, ενώ μόνο το 12% είχε αύξηση του ετήσιου τζίρου σε ποσοστό 2%-6%. Ποσοστό 8% δεν απάντησε.

«Η αγορά, για μια ακόμη χρονιά, κινήθηκε με αρνητική πορεία και η κάμψη των λιανικών πωλήσεων θα πρέπει να προβληματίσει την Πολιτεία η οποία οφείλει να αφουγκραστεί την κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ελπίδα όλων είναι η εκπτωτική περίοδος που αρχίζει στις 8 Ιανουαρίου 2018 να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στις εμπορικές επιχειρήσεις» καταλήγει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στην ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες ημέρες της περιόδου, εκπρόσωποι των εμπόρων είχαν δηλώσει ικανοποιημένοι από την κίνηση, επισημαίνοντας ότι σημειώθηκε αυξημένη προσέλευση καταναλωτών στο εμπορικό κέντρο και αισθητή αύξηση τζίρου επιλεκτικά σε ορισμένες επιχειρήσεις

ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις