ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόφαση - σταθμός δικαίωσε 70.000 δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο

Απόφαση - σταθμός δικαίωσε 70.000 δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο

Ζευγάρι λογιστών στις αρχές του 2015 προσέφυγε στη Δικαιοσύνη λόγω της μεγάλης διολίσθησης του ελβετικού νομίσματος έναντι του ευρώ που είχε αντίκτυπο στο ύψος των δόσεών του και στο κεφάλαιο των δανείων.

Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά αναπτερώνει το ηθικό περίπου 70.000 πολιτών που έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Με την υπ’ αριθμόν 619/2016 απόφαση δικαιώθηκε αφού κρίθηκε ότι δεν είχε ενημερωθεί από τους υπαλλήλους της τράπεζας για τον κίνδυνο στη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας, διότι το ίδιο δεν είχε γνώσεις για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ούτε περιουσία ή εισοδήματα σε ελβετικό φράγκο. Η τράπεζα άσκησε έφεση η οποία απορρίφθηκε. Ο όρος της σύμβασης που πρέβλεπε την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων δυνάμει της τρέχουσας ισοτιμίας κρίθηκε τελεσίδικα άκυρος και καταχρηστικός λόγω της αδιαφάνειάς του.

Με την υπ’ αριθμόν 791/2017 απόφαση που εκδόθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 2017, το τραπεζικό ίδρυμα υποχρεώνεται να δεχθεί την εξόφληση των δόσεων του δανείου με την παλαιά ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, αυτή δηλαδή που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης των δανείων του. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια ακόμη θετική για τους δανειολήπτες τελεσίδικη απόφαση από Εφετείο της επικράτειας. Παρ’ όλα αυτά τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως δεν δημιουργεί νομολογία και πως η τύχη των 70.000 δανειοληπτών θα κριθεί τελικά από τον Άρειο Πάγο. Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αγγίζουν τα 10 δις. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις