ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Μάριο Σεντένο – Ο νέος πρόεδρος δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει την ευρωζώνη

Eurogroup: Μάριο Σεντένο – Ο νέος πρόεδρος δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει την ευρωζώνη

Στο Παρίσι – και όχι στις Βρυξέλλες- πραγματοποιήθηκε η τελετή για την αλλαγή σκυτάλης στο Eurogroup, από τον απερχόμενο πρόεδρο Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο.

Η μικρής διάρκειας τελετή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (12/01/2018) στην πρεσβεία της Πορτογαλίας στο Παρίσι. Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup δεσμεύθηκε να προωθήσει με «ισχυρή αποφασιστικότητα» τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη.

«Το παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να επιτύχουμε (τις μεταρρυθμίσεις) των θεσμών που έχουμε στην ευρωζώνη», σε σχέση με την «τραπεζική ένωση, την ένωση των κεφαλαιαγορών και τις συζητήσεις που έχουμε για τη δημοσιονομική πολιτική» δήλωσε ο Σεντένο. «Έχουμε βγει από την κρίση, αλλά οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε και υπογράμμισε τη σημασία του να «ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των πολιτών μας και να οικοδομήσουμε μια ευρωζώνη πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική». Τέλος, κάλεσε τους εταίρους του να σταθούν στο ύψος «των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε».

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο διάδοχός του «έχει ισχυρή υποστήριξη εντός του Eurogroup για να προωθήσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της ευρωζώνης». Ο Ολλανδός πολιτικός του έδωσε συμβολικά το «καμπανάκι του Eurogroup» που χρησιμοποιούσε για την έναρξη των συνεδριάσεων.

Η επιλογή, πάντως, της γαλλικής πρωτεύουσας για την πραγματοποίηση της τελετής έδωσε τροφή για σχολιασμό, καθώς τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης έχει αναδείξει ως μείζον ζήτημα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Διπλωματική πηγή ωστόσο εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η τελετή έλαβε χώρα στο Παρίσι και όχι στις Βρυξέλλες «για πρακτικούς λόγους», σύμφωνα με τις επιθυμίες του Σεντένο και του Ντάισελμπλουμ και όχι για συμβολικούς λόγους.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP)

Σχετικές ειδήσεις