ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμευση Αποστόλου: Στα 15.000 ευρώ το ακατάσχετο στους λογαριασμούς των αγροτών

Δέσμευση Αποστόλου: Στα 15.000 ευρώ το ακατάσχετο στους λογαριασμούς των αγροτών

Mε δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέληξε η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων και του Βαγγέλη Αποστόλου.

Στη συνάντηση που διήρκησε 2,5 ώρες, συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός «έγινε ουσιαστική και εις βάθος ανάλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου και στο πλαίσιο των μνημονιακών συγκυριών της χώρας, το υπουργείο προχωρά όπως μέχρι τώρα στην υλοποίηση μέτρων προς όφελος του αγροτικού κόσμου».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε:

  • Τον προσδιορισμό του ακατάσχετου για τους λογαριασμούς των αγροτών στο ύψος των 15.000 ευρώ το χρόνο.
  • Την έναρξη εντός των επόμενων ημερών των συμψηφισμών, έτσι ώστε να καταβληθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016, συνολικού ύψους περί τα 42 εκατ. ευρώ.
  • Την ένταξη και των επιδοτήσεων του λεγόμενου «πρασινίσματος» στις χορηγήσεις μέσω της «κάρτας του αγρότη», γεγονός που διευρύνει περίπου κατά 30% τις δυνατότητες ρευστότητας.
  • Την επέκταση του αγροτικού εργοσήμου σε όλες τις εποχικού χαρακτήρα αγροτικές εργασίες, καθώς και στους μετακλητούς αλλοδαπούς εργάτες γης.

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ΕΝΦΙΑ ούτε κάποιος συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια, δεν θα περικοπεί καμία αγροτική σύνταξη για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν την αγροτική τους δραστηριότητα και σημείωσε ότι τα ασφάλιστρα των αγροτών αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενωτικών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τις δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου. Όπως είπε «στην καρδιά των αιτημάτων μας δεν δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις, όπως οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και το αγροτικό πετρέλαιο» και πρόσθεσε «θα μεταφέρουμε στα μπλόκα τις συζητήσεις προκειμένου να αποφασίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας».

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας σημείωσε ότι «δόθηκαν πολλές υποσχέσεις, όπως η μη επιβολή πράσινου τέλους στην άρδευση για μια 5ετια, η κατάργηση του φόρου στο κρασί καθώς και η σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή που θα ενισχύσει τους μικρομεσαίους» και κατέληξε λέγοντας ότι «περιμένουμε να υλοποιηθούν».

Σχετικές ειδήσεις