ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δόση και χρέος στο τραπέζι του EuroWorking Group

Δόση και χρέος στο τραπέζι του EuroWorking Group

Κρίσιμη προμηνύεται η σημερινή (8/2) συνεδρίαση του EuroWorking Group για το ελληνικό χρέος ενώ θα εξεταστεί η πρόοδος των προαπαιτούμενων καθώ και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων προκειμένου να δοθεί εντολή για την εκταμίευση της δόσης.

Το τελευταίο Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση συνολικά 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 δισ. ευρώ θα έρθουν με την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων τα οποία εκκρεμούν και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ εφόσον προχωρήσει κανονικά ο προγραμματισμός για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς του ιδιώτες.

Στο EuroWorkingGroup ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάζει αναλυτικά την πορεία εκτέλεσης των προαπαιτουμένων για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, το αργότερο ως το Eurogoup της 19ης Φεβρουαρίου.

Επι τάπητος και το χρέος

Την ίδια στιγμή θα βάλει και τις βάσεις για να τεθεί επί τάπητος πλέον και το ελληνικό χρέος. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τη στάση του αναφορικά με την διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει για το θέμα της διευθέτησης του Ελληνικού χρέους.

Στο EWG θα κατατεθεί το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τις επόμενες κινήσεις. Μία από τις οποίες είναι και η πρόταση Μακρόν, για το μηχανισμό της σύνδεσης της αποπληρωμής του με την ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εντατικοποιηθούν, ώστε το τελικό σχέδιο να εγκριθεί στο τακτικό Eurogroup της 12ης Μαρτίου.

Σχετικές ειδήσεις