ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσοχή: Μέχρι τις 28/2 η καταβολή εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες

Προσοχή: Μέχρι τις 28/2 η καταβολή εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες

Αναρτήθηκαν την Παρασκευή στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr τα ειδοποιητήρια εισφορών Ιανουαρίου 2018 για 1,4 εκατ. αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που πρέπει να πληρωθούν έως την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι εισφορές είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με αυτές που χρεώθηκαν το 2017, καθώς από φέτος αλλάζει και πάλι η βάση υπολογισμού εισφορών για τους μη μισθωτούς.

Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες για τις αλλαγές που αναμένεται να επιφέρουν αυξήσεις που ξεκινούν από 7 ευρώ τον μήνα για τους αγρότες και ενδέχεται να αγγίξουν το 38% για υψηλά εισοδήματα. Οπως και το 2017, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιστότοπο του ΕΦΚΑ προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά την εισφορά τους και να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, δεδομένου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, πλέον, τα ποσοστά εισφορών για τους μη μισθωτούς υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, αφού συνυπολογιστούν και οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικά, για το έτος 2018, η ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται επί του 85% του ως άνω φορολογητέου αποτελέσματος.

Μια ακόμη διαφορά μεταξύ του νέου και του παλαιού συστήματος είναι ότι για το 2018 στο φορολογητέο εισόδημα υπολογίζονται οι «καταβλητέες» ασφαλιστικές. Ως τέτοιες θεωρούνται οι οριστικοποιημένες (μετά την εκκαθάριση) ασφαλιστικές εισφορές όλων των κλάδων που είχε υποχρέωση να καταβάλει ο ασφαλισμένος ανεξάρτητα αν έχουν πληρωθεί-καταβληθεί ή οφείλονται.

Προσοχή: Ειδικά για το 2017, κατά την εκκαθάριση του εισοδήματος του 2016 θα ληφθούν υπόψη οι εισφορές που έχουν καταβληθεί (καταβληθείσες). Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι περίπου 650.000 μη μισθωτοί, κυρίως αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που ακόμη δεν έχουν πληρώσει εισφορές του 2016, θα είναι κερδισμένοι κατά την εκκαθάριση του 2017.

Πρόκειται για δικηγόρους και συμβολαιογράφους (τ. ΤΑΝ, ΕΤΑΑ) που οφείλουν το σύνολο των εισφορών για το 2016, μηχανικούς, γιατρούς και φαρμακοποιούς (τ. ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΤΣΑΥ, ΕΤΑΑ) που χρωστούν το β΄ εξάμηνο του 2016 καθώς και αγρότες (πρ. ΟΓΑ) που χρωστούν το β΄ εξάμηνο του 2016.

Βέβαια, η παράταση για τους συγκεκριμένους μη μισθωτούς ασφαλισμένους λήγει στο τέλος του μήνα, με αποτέλεσμα να πρέπει μέσα στις λίγες ημέρες που απομένουν, να καταβάλουν τις εισφορές 2016 παράλληλα με τις νέες εισφορές Ιανουαρίου 2018.

Σχετικές ειδήσεις