ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο βλέπει η Moody’s – Πρόβλημα τα «κόκκινα» δάνεια

«Καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο βλέπει η Moody’s – Πρόβλημα τα «κόκκινα» δάνεια

Σε αναβάθμιση – «έκπληξη» της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, κατά δύο μάλιστα βαθμίδες, λίγα μόλις 24ωρα μετά την αναβάθμιση της χώρας από την Fitch, προχώρησε η Moody’s.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος αναβάθμισε σε B3 από Caa2 προηγουμένως την αξιολόγηση της Ελλάδας, διατηρώντας παράλληλα θετικό το outlook.

Στην έκθεσή του ο οίκος μιλά για ουσιαστική δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση και σημαντική υποχώρηση του κινδύνου στάσης πληρωμών, ενώ βλέπει «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης. Εξηγεί δε, πως επέσπευσε την θετική του αξιολόγηση (ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο) μετά τα συμπεράσματα του πρόσφατου Eurogroup.

Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα βρισκόταν σε μια παρόμοια συγκυρία στα μέσα του 2014, η Moody's πιστεύει ότι ο κίνδυνος αντιστροφής και εκτροχιασμού της φορολογικής και οικονομικής προόδου που επιτεύχθηκε είναι τώρα ουσιαστικά χαμηλότερος.

Πρόβλημα τα «κόκκινα» δάνεια

Ως κυριότερο πρόβλημα για τις τράπεζες βλέπει το μεγάλο υπόλοιπο των «κόκκινων» δανείων. Εκτιμά όμως ότι σε αυτή την φάση αντιμετωπίζονται πιο δυναμικά από τα τελευταία οκτώ χρόνια. Οι νομικές και τεχνικές απαιτήσεις για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών - ένα βασικό μέτρο για τις τράπεζες να υλοποιήσουν τις εξασφαλίσεις και να επιταχύνουν τον καθαρισμό των ισολογισμών τους - έχουν πλέον τεθεί σε ισχύ και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν μεμονωμένους στόχους μείωσης των ΕΑΠ.

Η Moody's σημειώνει επίσης θετικά ότι η εξάρτηση του συστήματος από τη ρευστότητα έκτακτης ανάγκης από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ευρωσύστημα παρουσιάζει πτωτική πορεία το τελευταίο έτος και οι καταθέσεις επιστρέφουν στο σύστημα. Οι τράπεζες ήταν επίσης σε θέση να εκδίδουν καλυμμένα ομόλογα τους τελευταίους μήνες, διαφοροποιώντας τη χρηματοδότησή τους μακριά από τη χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών. Από τα 25 δισ. Ευρώ που διατέθηκαν στο πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απαιτήθηκαν μόνο 5,4 δισ. Ευρώ.

Σταθερή η πολιτική κατάσταση

Ο οίκος εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση και οι προοπτικές είναι πιο σταθερές. Μολονότι οι εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019, οι επίπονες και πολιτικά προκλητικές διαρθρωτικές δημοσιονομικές, οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις έχουν νομοθετηθεί. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει καθιερώσει μια ισχυρότερη και πιο συνεπή διακυβέρνηση από ε από τους προκατόχους της.

Οι αξιολογήσεις του προγράμματος (ειδικά η τρίτη) ολοκληρώθηκαν γρηγορότερα και σε μια πολύ πιο εποικοδομητική ατμόσφαιρα από ό, τι αναμενόταν στην αρχή και επίσης σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο προγράμματα.

Ο κίνδυνος μιας ανατροπής θα περιοριστεί επίσης από την πιθανή σύνδεση μεταξύ της ελάφρυνσης του χρέους και του ρυθμού ανάπτυξης της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της σε καλό δρόμο με τις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών του επίσημου τομέα.

Με πληροφορίες από : Αθηναϊκό - Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις