ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Παρίσι αξιώνει την εξαίρεση «άνευ όρων» της ΕΕ από τους δασμούς των ΗΠΑ

Το Παρίσι αξιώνει την εξαίρεση «άνευ όρων» της ΕΕ από τους δασμούς των ΗΠΑ

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ απαίτησε την Τρίτη (20/3) την εξαίρεση «άνευ όρων» των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, οι οποίοι στοχοθετούν την Κίνα.

«Θα είμαι σαφής. Δεν πρέπει να τεθούν όροι (από τις ΗΠΑ για την εξαίρεση από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο). Εξηγούμε μόνο στους Αμερικανούς φίλους μας ότι η απόφαση που εννοούν να πάρουν δεν είναι η πρέπουσα», τόνισε ο Λεμέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπουένος Άιρες.

«Στην Ευρώπη έχουμε σιδηρουργική βιομηχανία και δεν θέλουμε να υποστεί πλήγμα από μια ανάρμοστη και μονομερή απόφαση», συμπλήρωσε ο Γάλλος υπουργός, υπονοώντας ότι η Γαλλία και η ΕΕ δεν έχουν καμιά πρόθεση να πληρώσουν τα σπασμένα της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο για εμπορικά θέματα.

«Δεν υπάρχει πολιτισμένος εμπορικός πόλεμος, δεν θα υπάρξουν παρά μόνο χαμένοι σε περίπτωση εμπορικού πολέμου μεταξύ χωρών της G20», προειδοποίησε ο Λεμέρ, καθώς η σύνοδος δεν κατεύνασε τους φόβους πως η διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα έχει παράπλευρες απώλειες. «Δεν είμαστε εμείς η αιτία των δυσκολιών που προκαλεί η υπερπαραγωγή χάλυβα», επέμεινε ο Λεμέρ.

Σχετικές ειδήσεις