ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έτσι διαλύει ο Ερντογάν την τουρκική οικονομία»

«Έτσι διαλύει ο Ερντογάν την τουρκική οικονομία»

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Τουρκική λίρα: Την αναστάτωση που προκαλεί στις διεθνείς αγορές η απροθυμία του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εξισορροπήσει τη νομισματική πολιτική της χώρας του, γεγονός που οδηγεί σε νέο «καταποντισμό» της τουρκικής λίρας, υπογραμμίζει τη Δευτέρα (16/04/2018) το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Σε εκτενές δημοσίευμά του στην ηλεκτρονική έκδοσή του, το αμερικανικό κανάλι υπογραμμίζει πως με ευθύνη του Ερντογάν, το τουρκικό εθνικό νόμισμα βρίσκεται από την προηγούμενη Παρασκευή (13/04/2018) σε τροχιά διαρκούς διολίσθησης.

cnbc tourkiki lira

«Η πολιτική του πανίσχυρου προέδρου Ερντογάν που δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι του ελέγχου του πληθωρισμού προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές εδώ και καιρό. Ο πρόεδρος, που αποκαλεί εαυτόν εχθρό των επιτοκιακών αυξήσεων έχει ουσιαστικά εμποδίσει την κεντρική τράπεζα από το να προβεί σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει στο 10,23%» αναφέρει το CNBC, ενώ υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Ερντογάν περί «επίθεσης στην τουρκική οικονομία».

Ο συντάκτης του κειμένου επισημαίνει, μάλιστα, ότι η υποτίμηση της λίρας επιταχύνεται και από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, στον απόηχο των επιθέσεων που σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (14/04/2018) στη Συρία.

Ο πραγματικός λόγος της ραγδαίας πτώσης του τουρκικού νομίσματος εδράζεται στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει το καθεστώς Ερντογάν, που θέτει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη έναντι του ελέγχου του πληθωρισμού, ο οποίος φτάνει το 10,23% στη γειτονική χώρα.

turkish lira

Σημειώνεται πως η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 13,9% από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι και σήμερα και την περασμένη Παρασκευή κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών (1 δολάριο = 4,1944 τουρκικές λίρες).

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις