ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν αναμονή της «βαθμολογίας» τους από τον SSM οι ελληνικές τράπεζες

Εν αναμονή της «βαθμολογίας» τους από τον SSM οι ελληνικές τράπεζες

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας των stress tests θα "σφραγίσουν" σήμερα και αύριο τα ραντεβού των επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών με τον SSM στη Φρανκφούρτη.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς επόπτη (ΕΚΤ) και τραπεζών αναμένονται στις 4 ή το πιθανότερο στις 5 Μαΐου.
Στο πλαίσιο του συνεχούς διαλόγου επόπτη και τραπεζών που ακολουθήθηκε σε όλη τη διαδικασία, στο διάστημα που απομένει έως τις επίσημες ανακοινώσεις οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα συζήτησης, αλλά όχι περαιτέρω διαπραγμάτευσης με τον SSM.

Σήμερα και αύριο, στις κατ΄ ιδίαν επαφές με τον SSΜ στη Φρανκφούρτη, οι τράπεζες θα ενημερωθούν για τον "βαθμό" τους στο τεστ αντοχής. Ο "βαθμός" αυτός θα εκφραστεί στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που προέκυψαν από τη διαδικασία και που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, διαμορφώνονται σε ένα εύρος από περίπου 5,8% μέχρι 10%. Πρόκειται για τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με βάση το δυσμενές σενάριο, οι οποίοι κινούνται άνω του 5,50% που είχε ορίσει ο επόπτης στα προηγούμενα stress tests και οδήγησαν τις ελληνικές τράπεζες στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Ωστόσο, το συγκριτικό αυτό στοιχείο στην συγκεκριμένη φάση δεν έχει σημασία, καθώς τα τωρινά stress tests δεν έχουν τη μορφή pass or fail.
Αυτό σημαίνει πως η ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης θα κριθεί κατά περίπτωση από το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, για όλες τις (ευρωπαϊκές) τράπεζες που συμμετέχουν στην άσκηση προσομείωσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ). Εν συνεχεία οι τράπεζες που θα αναδειχθούν με υστέρηση κεφαλαίων, θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης εντός δύο εβδομάδων και να καλύψουν τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες με ιδιωτικά κεφάλαια εντός μερικών μηνών. Σε περίπτωση αποτυχίας κάλυψης με ιδιωτικά κεφάλαια, θα εξεταστεί η ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις αυστηρές παραδοχές του stress test, καμία ελληνική τράπεζα δεν φαίνεται να οδηγείται σε αναγκαστική αύξηση κεφαλαίου, έχοντας πλέον ως μοναδικό άγχος την επίσπευση της μείωσης των "κόκκινων" δανείων.

Σχετικές ειδήσεις