ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Οι αγορές επικροτούν την ελληνική πρόοδο

Λαγκάρντ: Οι αγορές επικροτούν την ελληνική πρόοδο

Το μήνυμα ότι οι αγορές επικροτούν την ελληνική πρόοδο, κάτι που αποτυπώνεται στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, έστειλε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, αποσαφηνίζοντας πως το Ταμείο δεν ζητά πλέον άλλες περικοπές δαπανών από την Ελλάδα. Ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για το ζήτημα του χρέους και αρκέστηκε να πει πως το Ταμείο θα στηρίξει την Ελλάδα αλλά με τους δικούς του όρους.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, αναγνώρισε πως οι Έλληνες πολίτες έχουν περάσει οκτώ χρόνια δύσκολων μεταρρυθμίσεων αλλά ανέφερε πως αυτές οι θυσίες έχουν πιάσει τόπο.

«Ο ελληνικός λαός έχει περάσει οκτώ χρόνια πολύ δύσκολης εφαρμογής πολιτικών που έχουν σίγουρα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση (της Ελλάδας). Αλλά και οι δείκτες το αποτυπώνουν αυτό. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο, ήταν χθες κάτω από το 4%, γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα. Αυτός είναι ο τελικός στόχος. Η δημόσια χρηματοδότηση να αντικατασταθεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, οι αγορές σήμερα εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ότι πιο πριν», ανέφερε.

Η ίδια αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ δεν έχει ζητήσει πρόσθετες περικοπές δημοσίων δαπανών, αλλά ότι ζητεί πρόσθετες μεταρρυθμίσεις.

«Γνωρίζουμε τις επιτυχίες και πως υπήρξαν καλά αποτελέσματα και συχνά καλύτερα και από το αναμενόμενο. Οφείλονται σε πολύ δραστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, όχι απαραίτητα με την συμβουλή του ΔΝΤ, διότι δεν υποστηρίξαμε πρόσθετες περικοπές δημόσιων δαπανών. Έχουν ήδη γίνει πολλές περικοπές», είπε και προσέθεσε: «Πιστεύουμε επίσης ότι οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να διανυθεί και ο ελληνικός λαός κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι η δουλεία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα».

Αν και δεν έγινε συγκεκριμένη για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ανάφερε πως το ΔΝΤ συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα και να θέλει την διευθέτηση των ανοικτών ζητημάτων εντός των πλαισίων πολιτικής του.

«Το πρόγραμμα του ESM αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να την βοηθήσει να επανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία, αλλά θα το κάνουμε σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής μας», είπε.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου ανέφερε πως μπορεί οι συνθήκες στη διεθνή οικονομία να είναι σήμερα καλές, ωστόσο χρειάζονται να γίνουν περισσότερα τώρα που οι συνθήκες είναι υποστηρικτικές.

Η ίδια ανέφερε πως υπάρχουν κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όπως είπε, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος είναι σήμερα στα 164 τρις δολάρια, ήτοι σε ιστορικό υψηλό. Το χρέος των αναπτυγμένων χωρών είναι σε επίπεδα που δεν τα έχουμε δει από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε. H ίδια συμπεριέλαβε στους κινδύνους και μια ενδεχόμενη ξαφνική σύσφιγξη των νομισματικών συνθηκών που θα μπορούσε να προκαλέσει δευτερογενείς αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Σχετικές ειδήσεις