ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρώτος κάθετος κήπος

Ο πρώτος κάθετος κήπος

Έχουμε συνηθίσει να αγναντεύουμε τα δάση και τις πεδιάδες από κάποιο ψηλό σημείο, ούτως ώστε να «απλώνεται» μπροστά μας η θέα σε… πλάτος. Υπάρχει όμως και θέα σε μήκος… Και τι σημαίνει αυτό;

Ένα κάθετο δάσος που χτίζεται στο Μιλάνο και ονομάζεται «Bosco Verticale».

BoscoVerticale2

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και εμπνευστή του όλου εγχειρήματος Stefano Boeri, το κάθετο δάσος έχει ως σκοπό, να ενισχύσει την περιβαλλοντική επιβίωση των σύγχρονων πόλεων και με αυτόν τον τρόπο «να αντιμετωπιστεί η αυξημένη μόλυνση της πόλης, αλλά και να ενισχυθεί η καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων, βελτιστοποιώντας, ανακτώντας και παράγοντας ενέργεια μέσω των φυτών».
Ο κήπος θα βρίσκεται σε δύο νεόκτιστες πολυκατοικίες στο κέντρο του Μιλάνο και αναμένεται να γεμίσουν με εννιακόσια και πλέον, δέντρα και λουλούδια. Το πρώτο «Bosco Verticale», θα αποτελείται από δύο κάθετους «πράσινους πύργους», 110 και 76 μέτρων αντίστοιχα, ενώ η όλη κατασκευή θα καλύψει έκταση πενήντα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ενσωματώνοντας εξήντα εγκαταλελειμμένα αγροκτήματα στα περίχωρα της πόλης.

Για το «Bosco Verticale» που θα είναι όνομα και πράγμα «Κάθετο Δάσος», το μόνο που απομένει είναι να το δούμε στα αποκαλυπτήρια.