ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Τι προβλέπεται για τις μετατροπές συντάξεων αναπηρίας σε γήρατος και αντίστροφα

ΕΦΚΑ: Τι προβλέπεται για τις μετατροπές συντάξεων αναπηρίας σε γήρατος και αντίστροφα

ΕΦΚΑ - Όλες οι ειδήσεις: Θα συνεχιστούν να γίνονται οι μετατροπές συντάξεων αναπηρίας σε γήρατος ή αντίστροφα, σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώην ΙΚΑ.

Έγγραφο του ΕΦΚΑ τονίζει ότι κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο, επειδή ακόμα στον Φορέα δεν έχουν θεσπιστεί ενιαίοι κανόνες για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας.

Πρόκειται για τη γνωστή καθυστέρηση που υπάρχει από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, δηλαδή εδώ και 16 μήνες, κατά τους οποίους απουσιάζει η ρύθμιση ώστε να εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες παροχών και ασφάλειας για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από το ταμείο από το οποίο προέρχονται.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας με αρ. πρωτ. Φ11221/50890/159/20.3.2018, αναφέρει:

«Με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4387/2016 (ΦΕΚ 85Α') ορίσθηκε ρητά ότι μέχρι τη θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας όλων των ασφαλισμένων του Ε.Φ.ΚΑ., το Δημόσιο και οι λοιποί εντασσόμενοι στον ΕΦΚΑ φορείς κλάδοι και τομείς, εξακολουθούν να εξετάζουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω ανικανότητας ως προς τις προϋποθέσεις απονομής σύνταξης, καθώς και να καταβάλλουν το επίδομα απολύτου αναπηρίας, σύμφωνα με τις, μέχρι την ισχύ του νόμου, γενικές και καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων φορέων.

Δεδομένου ότι, έως σήμερα δεν έχουν θεσπιστεί, και μέχρι να θεσπιστούν, νέοι ενιαίοι κανόνες για την συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας, όλων των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, τηρουμένων των αναγκαστικού δικαίου διατάξεων για τη προστασία της εν λόγω κατηγορίας και δεν υφίσταται από τις διατάξεις του ν. 4387/2016 ή άλλου μεταγενέστερου νόμου άλλη πρόβλεψη ως προς τη συνταξιοδότηση της συγκεκριμένης κατηγορίας συνταξιούχων, οι οποίοι ζητούν τη μεταβολή της σύνταξής τους από αναπηρίας σε γήρατος και αντίστροφα, λόγω σωρείας δικαιωμάτων, εξακολουθούν να ισχύουν οι προαναφερόμενες διατάξεις του τ. ΙΚΑ — ΕΤΑΜ και μετά την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ από 1-1-2017».

Σχετικές ειδήσεις