ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τράπεζες εξετάζουν το «σπάσιμο» των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων

Οι τράπεζες εξετάζουν το «σπάσιμο» των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων

Τη λύση του σπασίματος των στεγαστικών «κόκκινων» δανείων ώστε ένα τμήμα τους να αποπληρώνεται και το υπόλοιπο κομμάτι να διαγράφεται από την τράπεζα, με την προϋπόθεση ότι τηρείται η αποπληρωμή του δανείου έχουν βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τράπεζες και θεσμοί. ΕνώSSM φέρεται να είναι θετικός στο σενάριο προώθησης της συγκεκριμένης πρότασης.

«split and mortgage»

Το συγκεριμένο μοντέλο, έχει τον όρο «split and mortgage», και έχει χρησιμοποιήθηκε στην Ιρλανδία με επιτυχία. Σύμφωνα με το μοντέλο κατά περίπτωση εξετάζεται το κόκκινο δάνειο και καθορίζεται το κομμάτι που ο κάθε δανειολήπτης μπορεί να εξυπηρετεί με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα.

Εφόσον το τμήμα αυτό του δανείου εξοφληθεί τότε αυτόματα θα διαγράφεται το δεύτερο κομμάτι του δανείου.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει πίεση από τις εποπτικές Αρχές, για το κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων όπου η εποπτεία ζητάει να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες όλα τα μέσα στις περιπτώσεις που τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται.

Πάντως είναι αποτελεσματικά τα βήματα που έχουν γίνει στο πλαίσιο της πώλησης των δανείων καθώς η διαδικασία αυτή μπορεί έχει εξορθολογιστεί και μπορεί να διευκολύνει τις τράπεζες να μειώσουν τα NPLs.

Σχετικές ειδήσεις