ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπρόσωπος Ελλάδας στο ΔΝΤ: Μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους για να μείνουμε στο πρόγραμμα

Εκπρόσωπος Ελλάδας στο ΔΝΤ: Μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους για να μείνουμε στο πρόγραμμα

Στην επισήμανση πως εάν την άλλη Πέμπτη (24/05/2018) που συνεδριάζει το Eurogroup ή λίγες μέρες αργότερα, δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάποια μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τα οποία θα συμφωνήσει, τότε το Ταμείο θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος που έχει εγκρίνει κατ' αρχήν από τον Ιούλιο του 2017, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Ψαλιδόπουλος είπε ότι στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, τότε αυτό θα λήξει στις 30 Αυγούστου, δηλαδή 10 ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «Στην περίπτωση, που δεν δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους τα μέτρα που ζητά για το χρέος, το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του», σημείωσε.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος τόνισε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα, δηλαδή να υπάρχουν κάποια νούμερα που θα μπορούν να μπουν στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου. Όπως είπε, το Ταμείο θεωρεί ήδη βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2030, αλλά ζητά μέτρα για να γίνει αυτό βιώσιμο και μετά το έτος αυτό.

«Η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Την ερχόμενη εβδομάδα συνέρχεται το Eurogroup και ο κ. Τομσεν διεμήνυσε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται ώστε αν θέλουν οι Ευρωπαίοι να μετέχει το Ταμείο στο πρόγραμμα οι Ευρωπαίοι πρέπει να πουν τα μέτρα που πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα. Δημαδή το Ταμείο έχει συντάξει ανάλυση ελληνικού χρέους βασισμένη σε διάφορες υποθέσεις για την μελλοντική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, πώς θα πάνε τα επιτόκια και άλλες υποθέσεις. Χρειάζονται λοιπόν κάποια νούμερα για να μπουν στην ανάλυση χρέους που κάνει το ταμείο και να δείξουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Η υπάρχουσα ανάλυση θεωρεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο εως το 2030. Μετά το 2030 υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες και το χρέος θεωρείται μη βιώσιμο», τόνισε σχετικά.

Σημειώνεται πως σήμερα το απόγευμα αναμένονται από το Ταμείο συγκεκριμένες τοποθετήσεις επί του θέματος.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις