ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομολόγοι αμφισβητούν το μοντέλο λιτότητας για την Ελλάδα

Οικονομολόγοι αμφισβητούν το μοντέλο λιτότητας για την Ελλάδα

Δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει τη σταθερότητά της με ένα πρόγραμμα που δε θα βασίζεται στη δημοσιονομική εξυγίανση, προειδοποιεί πλήθος οικονομολόγων και πολιτικών. Δεν είναι λύση οι διαρκείς φόροι και οι εξοντωτικές μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Κρίνουν πως οι Έλληνες πολίτες έχουν ήδη πληρώσει ένα βαρύ τίμημα για την κρίση, με το να έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού, των μέσων μαζικής μεταφοράς ή του φυσικού αερίου, έχουν δεχτεί την εργασιακή εφεδρεία δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και έχουν πληρώσει αυξημένη φορολογία.

Ορισμένοι πολιτικοί και οικονομολόγοι εκτιμούν πως είναι ανώφελο να "πυροβολεί κάποιος το ασθενοφόρο, που μεταφέρει τον ασθενή".

"Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποκτήσει σταθερότητα με ένα πρόγραμμα που δεν θα βασίζεται στην δημοσιονομική εξυγίανση", προειδοποιούν οι Πράσινοι του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίοι τάσσονται υπέρ "ενός προγράμματος ανοικοδόμησης της χώρας".

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας να ξαναβρεθεί στον δρόμο της ανάπτυξης και συνεπώς να μειώσει το έλλειμμά της.

Το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει όλο και πιο δυσοίωνα προγνωστικά για τη χώρα, ανακοινώνοντας στα μέσα Οκτωβρίου ότι η ανάκαμψη θα έρθει το 2013 αν και η χώρα βρίσκεται σε ύφεση από το τέλος του 2008.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr