ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Καμπανάκι κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες

S&P: Καμπανάκι κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες

Συναγερμό για τις ελληνικές τράπεζες σήμανε η Standard & Poor's, που αναθεώρησε τους κινδύνους του εγχώριου τραπεζικού συστήματος (BICRA) στην Ομάδα 10 από την Ομάδα 7.

Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε ανοδικά κατά τρεις βαθμίδες τον οικονομικό κίνδυνο στην Ελλάδα, ήτοι στην κατηγορία 10, στην οποία περιλαμβάνονται Βιετνάμ και Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τη Standard & Poor's, η αλλαγή στην αξιολόγηση αντανακλά τον «εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο», που έχει η Ελλάδα στον «πιστωτικό κίνδυνο» στην οικονομία, καθώς και τον «πολύ υψηλό κίνδυνο» σε όρους «οικονομικής αντοχής και ανισορροπιών».

Εκτιμήσεις για την οικονομία

Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει περιορισμένες οικονομικές προοπτικές. Για το 2011 και το 2012, η ύφεση αναμένεται στο 5,5%, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής και του παγώματος των πιστώσεων.

Τα επόμενα χρόνια οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι η οικονομία θα αντιμετωπίσει αποπληθωριστικές πιέσεις. Σε κάθε περίπτωση η δημοσιονομική προσαρμογή, κι εν μέσω μιας ύφεσης, η κρατική στήριξη διαβρώνεται και ο πολιτικός κίνδυνος αυξάνεται.

Οι ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία εντείνονται λόγω της αδύναμης ανταγωνιστικής θέσης της χώρας, που έχει προκαλέσει ιστορικά μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Την ίδια ώρα, ο υψηλός πιστωτικός κίνδυνος των τραπεζών οφείλεται στην μεγάλη έκθεσή τους σε ελληνικό κρατικό χρέος.