ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκώμια Γιούνκερ για Πορτογαλία, «βολές» για Ιταλία

Εγκώμια Γιούνκερ για Πορτογαλία, «βολές» για Ιταλία

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ με δηλώσεις του τόνισε πως δεν θα υπάρχει ποτέ Ευρωζώνη χωρίς την Πορτογαλία, ενώ παράλληλα επαίνεσε τις προσπάθειες της χώρας για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος ενίσχυσης ύψους 78 δισ. ευρώ

"Δεν πιστεύω ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί βοήθεια που θα ξεπερνά τα 78 δισεκατομμύρια ευρώ", ποσό που δόθηκε τον Μάιο στη χώρα στο πλαίσιο διάσωσής της, δήλωσε ο Γιούνκερ έπειτα από τη συνάντησή του με τον πορτογάλο πρωθυπουργο Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Ο Πάσος Κοέλιο είχε πρόσφατα δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα αδράξει την ευκαιρία αυτή για να ζητήσει "προσαρμογές" και μεγαλύτερη "ευελιξία" στο οικονομικό πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει.

"Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για επαναδιαπραγμάτευση των ποσών, των στόχων ή των χρονοδιαγραμμάτων", διευκρίνισε χθες Τρίτη από τη μεριά του ο Γιούνκερ.

Πορτογαλία εφαρμόζει το πρόγραμμά της και επαναλαμβάνει ότι όλοι οι στόχοι της θα επιτευχθούν", υπογράμμισε σήμερα ο Πάσος Κοέλιο.

Αιχμές για την Ιταλία

Ο Γιούνκερ, τόνισε επίσης ότι η Ιταλία δεν φτάνει μόνο να ανακοινώνει μέτρα αλλά και να τα εφαρμόζει.

«Πρέπει να αποδείξει ότι πρέπει να της έχουμε εμπιστοσύνη» επισήμανε χαρακτηριστικά.

"Τα πράγματα έχουν αλλάξει από χθες το βράδυ και πρέπει να περιμένουμε την επόμενη κυβέρνηση. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αρμόδια για όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναφερθεί στην επιστολή που ο κ. Μπερλουσκόνι απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.